Мероприятия в зеленчуковата градина.През есента, засейте на празните лехи листнизеленчуци!

През септември лехите

в градината постепенно се изпразват. Прибрани са тиквички, патладжани, домати, лук, моркови ... Само късното зеле и тиквите все още са в градината. Зеленчуковатаградина е почти празна, но и началото на есента може да се използва за засяване на вкусни и здравословни култури.
Салатите са не само вкусни, а и пълни с витамини и микроелементи.
Те лесно понасят ниски температури, спокойно растат при температура от +5 °C, не се страхуват от студове до -4 ,- 5°C.
Листните зелени салати са с кратък вегетационен период, обичат прохладата и не изискват продължителна светлина. Бързо растящите салати поемат бързо микроелементите от почвата, затова се препоръчва да се внесат в лехите азотнокалиеви торове преди засаждането.
Марулята е най-разпространеният вид салата. Ако отглеждате маруля в горещината, тя ще бъде горчива и бързо ще стрелкува. Така че септември е по-доброто време за отглеждане на маруля.
Китайското зеле не образува глава, а образува розетка от зелени листа на дълги месести дръжки. Развива се добре при температура от +14 - 18°C.

Китайското зеле също не е растение на дългия ден, бързо ще стрелкува. То е идеално за засяване през септември. В зависимост от сорта, китайското зеле се развива за 40 до 60 дни.
Руколата е растение с оригинален вкус . Предпочита ниски температури, оптималната температура за растежа му е +14 - 18°C, не мръзне до -5 ,- 7°С.
Руколата не обича сянката, ако я засеете на сянка губи уникалния си вкус. След 25-30 дни от засяването руколата е готова за консумация.
Спанакът също предпочита хладното време и късия ден. Оптималната температура за спанак е +15 - 19°С. Обича обилно поливане.
Готов е за прибиране, в зависимост от сорта, 30-50 дни след засяването.