Мероприятия в зеленчуковата градина.Пресни репички и през есента.

Репичките се считат за

първия зеленчук на пролетта, но с тях може да приключи и летният сезон. Посейте ги през септември и преди студовете ще прибирате пресни репички за салатата.

Сеитбата на репички в началото на есента е много удобно. Устойчивите на студ растения не страдат от възможните ниски температури, оптимални условия за тяхното развитие са 16-20°С. Късият ден е идеален за този кореноплоден зеленчук, а основният вредител - кръстоцветната бълха, вече не е толкова активна.

През септември лехите в градината са свободни отзеленчуци. Репичките може да засеете след краставици, домати, чесън или бобови растения. Не се препоръчва да се сеят след зеле, репички, дайкон, моркови или цвекло. На плодородните почви, както и след култури, при които се използва достатъчно количествотор, може да засеете репички без допълнително внасяне на торове. При бедни почви внесете 1 кофа компост или 30-40 грама сложни минерални торове на 1 кв. м.

Преди сеитба почвата трябва да бъде прекопана добре на дълбочина 20 см (това е особено важно за сортовете с удължен кореноплод). В края на лятото почвата може да няма достатъчно влага, а репичките са много чувствителни към нея. Ето защо, лехата трябва да бъде добре полята. Репичките се засяват в редици на разстояние около 15 см. След сеитбата семената се покриват с пресята почва или компост.

Отглежданите репички трябва редовно да се поливат, за да образуват равномерни, сладки, сочни корени. Културата издържа на замръз до -2°С, а ако има опасност от продължителен период на спад на температурата, тогава насаждението може да се покрие с полиетилен.