Мероприятия в зеленчуковата градина.Зелето не се плаши от внезапни студове.

Много любители

гладинари отглеждат в градините си късно зеле, от което да приготвят традиционното за нашата кухня кисело зеле, различни туршии с други зеленчуци и не на последно място да имат винаги под ръка в късната есен зеле за свежа салатка. Това е културата, която последна напуска мястото в градината и често остава дори след първите слани и замръзи.

Доколко зелето издържа на студ?

Възрастните растения на главестото зеле издържат рязко падане на температурите до–8°С. Затова зелките се отрязват след първите есенни слани, за да не се налага допълнително охлаждане преди съхранение в свежо състояние. Ако зелевите растения не бъдат охладени до началото на съхранение те бързо завяхват и стрелкуват (започват да образуват цветоноси).

Слабите замръзи са полезни за зелето, но ако температурите паднат по-ниско от –8°C, вътрешните листа на главите започват да отмират. Такова зеле не може да се съхранява дълго. Най-добре е тези зелки да се използват за салати за прясна консумация, да се готвят или да се консервират.

Бъдете внимателни и следете прогнозата за времето, за да приберете реколтата навреме. Ако не ви се отдаде да направите това има много начини да съхраните зелките в преработен вид.