Полезна информация за лозите.

В зеленчуковата градина през август.

Месец август щедро се отплаща за грижите, положени досега в зеленчуковата градина. Започва масовото

прибиране на средно ранните домати, зеления пипер, патладжана, дребноплодните краставици за консервиране и редица другизеленчуци. Но август е и един от най- горещите и сухи месеци през годината, което налага някои специфични грижи за растенията. Те са насочени главно към вторите култури. Необходимо е редовно да ги поливате и окопавате. Оптималният воден режим на почвата, съчетан с окопаване, е от решаващо значение за развитието на късното главесто зеле, целината , праза, зеления фасул и останалитезеленчуци.

Навярно ви е направило впечатление, че при сортовете пипер, отглеждан за ранно полско производство, темпът на растеж и развитие затихва в началото на месеца. Това се дължи на някои биологични особености. Необходимо е през този период да подхраните растенията.

Ако желаете да получете допълнителна продукция от ранните домати, оставете на всяко растение по 2-3 от най-ниско разположените разклонения и заедно с поливането ги подхранете 1-2 пъти.

През август засейте семената на салатата за късно есенно производство. За да се подобри кълняемостта и да се ускори поникването, семената се накисват във вода за два часа, отцеждат се и се оставят за 5-6 дни при температура 4-5°С. Засейте на добре овлажнена почва. Разсадът е готов за разсаждане в началото на септември, а реколтирането започва в края на октомври и през ноември.

През втората половина на месеца започва засяването на спанака, което може да продължи до средата на септември. Когато условията са благоприятни, след около 50 дни той е готов за прибиране. Спанакът, както и салатата, е студоустойчива култура. Образувалите 3-4 листа и добре вкоренени растения издържат без повреди понижение на температурата до минус 8-10 градуса.

През месеца продължава сеитбата на ряпата. За предпочитане са късните срокове на сеитба, тъй като по този начин се предотвратяват прерастването и изкуфяването на кореноплодите. За едни декар са необходими около 0,5-0,8 кгсемена. След образуване на втори лист проредете растенията на около 10 см едно от друго в реда.

Времето през август е подходящо за подготовка на освободените площи за следващата година. Те трябва да се наторят с оборскитор да им се извърши дълбока обработка. С една такава обработка Вие ще заложите основите за получаване на по-добри резултати през следващата година.