Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Грижи за пиперовия разсад

Грижите за пиперовия разсад определят добива

Пиперът е топлолюбива зеленчукова култура, която се отглежда само чрез разсад.

В

зависимост от направлението на отглеждане на пипер (ранно, лятно и късно полско производство) разсадът се произвежда по различен начин. За ранно полско производство на пипер засяването на обеззаразените семена се извършва в края на януари - началото на февруари и след появата на първите същински листа (кръстосване) растенията се пикират в 8-сантиметрови торови, глинени или пластмасови саксийки. За лятното полско производство на пипер засяването на семената се извършва през първите дни на март в полутопли парници, без да се пикира. За да се произведе доброкачествен разсад  пипер необходимо е сеитбата да се направи на редове (6-10 см) и разстояния в реда 3-4 см. (Около 25-30 г семена за една рамка и 5-6 м2 парникова площ за 1 декар). Тъй като пиперът има високи изисквания към температурата за нормалното му поникване е необходима 20-23°С за почвата и около 20°С за въздуха.

След поникването освен оптимална температура и влага е необходима и много светлина.

Недостатъчното осветление по време на отглеждане на пиперовия разсад се отразява силно върху вегетативните и репродуктивни органи на растенията и добива и качеството на плодовете намаляват. Разсадът се нуждае и от редовно проветряване. В зависимост от количеството на разсада тези условия могат да се осигурят в оранжерия, полутопли парници или в светла стая. След поникването на семената (8-10 дни) трябва много да се внимава да не се появи сечене (стеблото в основата изтънява и растението клюмва). Предпоставката за появата на сечене е преовлажняването на почвата. При поява на сечене разсадът трябва да се засуши и да се третира с превикур, а ако нямаме, може да се наръси с дървесна пепел.

Грижите за поникналия разсад се състоят в редовно поливане, разрохване и подсилване.

Разрохването цели да унищожи образуваните след поливката капиляри в почвата, които предизвикват бързото изпаряване на влагата и да Подобри аерацията и затоплянето на почвата. Освен това се унищожават и евентуално появилите се плевели. За да се избегне уморителното навеждане над парника при разрохването е удобно да се използва дълга дървена или метална пръчка с подходящо оформен връх.

Важна грижа при отглеждането на пиперовия разсад е подхранването с минерални торове.

Подхранването с минерални торове се прави обикновено двукратно - при появата на същинските листа и две седмици по-късно. В една лейка вода (10 л) се разтварят 2 г амониева селитра и 3-4 г суперфосфат и с този разтвор се поливат две рамки. След подхранването растенията се измиват с чиста вода и за предпочитане е това да става при облачно време и сутрин, за да могат парниците през деня да се проветрят и освободят от излишната влага. При отглеждането на непикиран разсад пипер е много важно да се регулира гъстотата на растенията (ако е необходимо разреждат се), за да се получи добре огряван, "изпечен" тъмно зелен разсад, а не "изтеглен" и изнежен.

За късното производство на пипер за туршии, разсадът се произвежда в студени лехи. Добре е за тях да се избере отцедливо, запазено от вятъра и огрявано през целия ден от слънцето място. Семената се засяват през април в зависимост от времето. Засяването се извършва на редове, както за лятното полско производство и грижите за разсада са същите. До поникването на семената лехата е добре да се покрива с полиетилен.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates