Сортове картофи за средно късно производство.

Пикасо - сорт картофи за средно късно производство

Пикасо е сорт картофи за

средно късно производство с отлични вкусови качества на клубените, които са с овална форма, плитки очи, светложълта кожица с червени петна около очите и светложълт цвят на месото. Растенията са с светлозелени листа, бели цветове и висок хабитус, с дебели стъбла.

Клубените , които са едри, а броят им в гнездото е среден, са предназначени за прясна консумация, съдържанието на сухо вещество в тях е сравнително ниско.

Сортът Пикасо е подходящ за всички почвени типове, като на по-леките почви може да се засажда и по-рано. Сортът картофи Пикасо е с добра издръжливост на високи температури и засушаване. Кожицата на клубените е здрава и устойчива на натъртване (не се образуват черни петна). Средно късния сорт картофи Пикасо дава високи добиви и има отлична съхраняемост.

Пикасо е устойчив сорт на немотода, средно чувствителен към вируса на листното завиване.

Агрия - сорт картофи за средно късно и късно производство

Агрия не се нуждае от представяне. Агрия като сорт картофи за средно късно и късно производство отдавна познат у нас и предпочитан от много стопани. Образуването на едри клубени е факт, определящ по-високите й по-широки тирове. Клубените са с продълговато овална форма, жълт цвят на кожицата и тъмно жълт на месото. Клубените са с високо съдържание на сухо вещество и отлични вкусови качества. Агрия е един от най-добрите и подходящи сортове картофи за бланширане (помфри), за чипс и за готвене. Сортът картофи Агрия е чувствителен на вътрешни натъртвания и механични повреди, може да се съхранява продължително време. Тъй като Агрия е сорт картофи на по-хладния климат, препоръчително е отглеждането му на по-голяма надморска височина.

Агрия е устойчив сорт на нематода, вирусите Х, У, А, средно чувствителен към вируса на листното завиване и фитофтора.