Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как протича раждането при овцете? - Овцевъдство

Полезна информация за овцете.Как протича раждането при овцете?.


Раждането при овцете протича за 30-40 минути. Най-напред се появява мехур, пълен с околоплодна течност. Предназначението на плодния мехур е да разширява пътя на агнето, затова не бива да се разкъсва - в необходимия момент сам се спуква. При правилно раждане на агнето отначало се показват предните крайници, а след това главата му. При такова положение на агнето раждането в повечето случаи протича благоприятно и майката не се нуждае от никаква помощ.

Най-често при раждането на агнето пъпната връв се откъсва сама. Ако обаче не се откъсне по различни причини, тя се отрязва на 7-8 см от корема и краят й се потопява в разтвор на йод.

След раждането на агнето се следи майката да се освободи от последъка. Обикновено след около 1-1,5 часа последъкът пада, но ако се задържи повече от 4-5 часа, трябва да се търси ветеринарномедицинска помощ. Лекуващият ветеринарен лекар евентуално изважда задържаната плацента.

При трудно раждане агнето може да се роди без признаци на живот. В такъв случай устата и ноздрите на агнето трябва веднага да се изчистят от слузта, да се отвори устата и да се вдуха в нея въздух. Ако това не помогне, трябва да се направи изкуствено дишане, като енергично се отпускат и свиват предните крайници, а гръдният кош се притиска леко отстрани.

След раждането майката облизва новороденото, което започва да става и да търси да бозае. Облизването е най-ефикасният масаж за поощряване на кръвообращението на агнето, а при майките спомага за по-бързото отделяне на последъка. Ако овцата не оближе новороденото, което се случва при дзвизките, овчарят изтрива агнето до сухо с кърпа или със слама.

Много е важно първото захранване на агнето с коластра. Ако агнетата са повече и майката няма достатъчно мляко, при нея се оставя едното, а другите се дават на друга майка, която има повече мляко. Първите 5 дни агнето на всяка цена трябва да бозае коластра. Колкото повече, толкова по-добре. Преди първото забозаванена агнето вимето на овцата се избърсва с чиста кърпа и се издояват първите струи мляко.

След оагването въпреки силната жажда, която чувства овцата, не трябва веднага да й се дава много вода, а по литър през два часа.

На родилите овце първоначално се дава само сено. Концентрираният фураж се включва след втория ден, а сочните - след четвъртия ден. Сочните фуражи (силажът и цвеклото) трябва да се изключат от дажбата на овцете майки още 15 дни преди раждането. В противен случай има опасност вимето да се развие преждевременно и да възникнат мастити.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates