щрауси',,,0,0);" >Двойка <strong class=щрауси" align="left" title="Двойка щрауси" style="margin: 5px; border-color: #000000; float: left;" />В началото на размножителния период шията, клюна и около очите на мъжкия щраус почервеняват. Интензивността на цвета зависи от мъжествеността на самеца, а следователно и от способността му да опложда яйцата. За да спечели самицата, щраусът използва редица средства, които издигат качествата му в очите на неговата избраница. За да изглежда по-голям отколкото е в действителност, щраусът се напушва, перчи се , разтваря крила и показва опашката си, за да се похвали с белите си пера там … Самицата в отговор на това сгъва своите крила.

Поощреният самец продължава танца си – първо с разтворени крила бавно крачи, след това започва парад, който напомня истински танц брейк. Понякога мъжките прибягват до доста изтънчени методи за флирт: напълват гушата си с въздух, докато започне да прилича на надут балон, след което издават монотонно бучене. Накрая, прикляквайки пред избраницата си леко размахва криле, сякаш за да запази равновесие като поклаща глава ту наляво, ту надясно.

Женският щраус не снася яйцата си докато мъжкият не построи гнездото, което да й хареса. А то представлява просто една дупка издълбана в земята … Женският щраус снася яйца всеки ден и може да бъдат дори 20 на брой. Грижата за тях е занимание както на женската, така и на мъжкия. Той се грижи за тях нощем, а различните самици от харема – денем. Пилетата се излюпват след 40 дни. Полова зрелост достигат през втората-третата си година, като женските порастват по-бързо от мъжките.

Мъжките щрауси са доста грижовни татковци. В случай на опасност храбро отбраняват отрочетата си: ако се приближава враг се преструват на ранени и бягат възможно най-далеч от гнездото. Когато преценят, че нападателят е отдалечен достатъчно, като по чудо “оздравяват” и се връщат при малките си. Когато все пак всички методи за заблуда на противника се изчерпат, мъжкият щраус атакува нашественика със силни ритници. Малките пилета на щрауса при опасност могат да се престорят много сполучливо на умрели. Щраусите достигат голяма възраст - 50-60 години.


Източник: "BULOSTRICH"-ФЕРМА ЗА ЩРАУСИ