Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пъдпъдъчи яйца за инкубация

Полезна информация за животните.Мога ли сама да получа пъдпъдъчи яйца за инкубация.

Понякога при провеждане на племенната дейност стопаните отглеждат отделно женските и мъжките пъдпъдъци, а за оплождането пускат един женски пъдпъдък при 1 мъжки за 10-15 минути.

След известно време правят същото с друг женски пъдпъдък и т.н. В този случай оплождането на яйцата достига 80 и повече проценти. При свободното покриване оплождането на яйцата е малко по-ниско.

Как да различите по полове зрелите пъдпъдъци

Половозрелият мъжки пъдпъдък тежи 100-140 г. Можете да го разпознаете по ръждивокафявите петна по горната част на шията и част от гърдите. Мъжките екземпляри имат уникална клоакална жлеза, която прилича на дребна луковица около горния ръб на ануса. От нея се отделя бяла пенеста маса. Мъжките екземпляри издават силни звуци, напомнящи тракане на кастанети. През размножителния сезон пеят през нощта.

Половозрелите женски екземпляри са по-тежки от мъжките - те тежат 120-160 г. Перата по шията и гърдите им са по-дълги и по-светли от тези на мъжките пъдпъдъци.

За да получите качествени яйца за люпене използвайте зрелите мъжки и женски пъдпъдъци в продължение на 3 месеца. След това може да ги бракувате и да ги замените с млади 2-месечни пъдпъдъци.

За да стимулирате яйцеснасянето осветлението трябва да работи и през нощта.


Още за животните:
Източник: Български фермер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates