Полезна информация за животните.Подгответе фуражите за домашните птици.

Тези техники се прилагат за по-лесно усвояване на фуражите от птиците. Освен това ги обогатяват с хранителни вещества. Например смилането позволява по-доброто смесване на различните видаве фуражи.

Покълнване

Най-често се прилага при царевица, овес, ечемик, пшеница и тритикале. Поставете царевични зърна в хладка вода при температура 20 градуса за през нощта. Разположете зърната в един слой с дебелина от 5-7 см например в плитки кутии от амбалажна хартия.

Кълняемостта обикновено отнема 3 дни когато се появява кълн с дължина 0,5 см. И тогава вече може да давате покълналите зърна на домашните птици

Количестото е 30-40% кълнове от дневната дажба

Ако към храната на птиците искате да добавите витамин А, трябва да изчакате, докато поникнат зелени издънки с дължина от 15 см. За да се ускори процесът на появата например кълнове от зелен фасул, трябва зърната да се държат на много светло място.

Зелените издънки могат да се режат с ножица, зърното се овлажнява отново и след няколко дни се получава втора реколта от свежи кълнове. Това не само увеличава количеството витамини, но също така подобрява вкуса на самото зърно.

Дрождирането - друг вариант на подготовка

То се извършва в големи контейнери при стайна температура от 20-25 градуса. Използва се топла вода (1,5 литра на килограм брашнеста смес), в която се разтваря маята (100 г мая на 10 кг смлян предварително фураж/храна). Разбърква се добре, за да се получи добра плътност подобна на гъста сметана.

Важно е да се знае, че дрожденият слой не трябва да е повече от 40 см. Самият резервоар не трябва да се покрива с капак. На всеки два часа (може и по-често) се разбърква.

Обикновено дрождирането трае 5 часа а през зимата може да отнеме и 9 часа. Тази храна е много добра за храносмилането, здравето и продуктивността на птиците. Не само увеличава количеството на витамините, но и на протеина.


Още за животните:
Източник:Български фермер