Полезна информация за домашните птици.Отбор на яйца от пуйки за люпене.


За разлика от яйцата на другите видовептици яйцата на пуйките са по-конусообразни. Размерът и теглото на яйцата зависят от породата, възрастта, живото тегло и храненето и гледането на разплодните пуйки. Черупката на пуйчите яйца е много по-твърда от тази на кокошите. Цветът на черупката при различните породи се различава. Яйцата на пуйките с бяло оперение са с по-бяла черупка, а на породите с тъмно оперение - с кремава или жълтокафява, напръскана с малки, по-тъмни точици. По черупката на пуйчето яйце има пори, които около тъпата част и по средата са най-много, а към върха - по-малко.

Белтъкът на яйцата се състои от четири слоя с различна плътност. В пресните яйца това разслояване на белтъка е много ярко изразено. При неправилно и продължително съхраняване еластичността на белтъка се нарушава и яйцата изгубват инкубационните си качества. По формата на белтъка и жълтъка при счупване на яйце в блюдо може да се прецени окомерно, доколко то е прясно. Между двете ципи - под черупката и тази на белтъка - в тъпия край на яйцето се образува въздушната камера, която в деня на снасянето е малка, но при съхраняването и люпенето на яйцата постепенно се увеличава.

Жълтъкът обикновено съставлява 32-33%, белтъкът - 54-55% и черупката - 11-12% от цялото яйце. При тегло на яйцето 85 г жълтъкът обикновено тежи 27-28 г, белтъкът с белтъчната обвивка - 47-49 г (от които 24-25 г плътен белтък и 23-24 г рядък белтък с обвивката) и черупката - 9-10 г.

Химичният състав на пуйчето яйце е 72 ,6% вода, 11,7% мазнини, 13,2% белтъчини, 1,7% безазотни екстрактни вещества и 0,8% пепел.

Съдържанието на витамини в яйцата зависи от витаминните храни, участващи в дажбата на пуйките. Установено е, че в 1 г жълтък от пуйчи яйца се съдържа от 20 до 42 мкг каротин и от 12 до 20 мкг витамин А. Нормалната люпимост на яйцата се осигурява при съдържанието на 20 мкг каротин и 14 мкг витамин А в 1 г жълтък.