Полезна информация за домашните птици.Зелени и сочни фуражи подходящи за птици.


Зелени фуражи за птици

Зелените фуражи са богати на витамини, минерални вещества, въглехидрати и белтъчини. Най-голямо значение имат люцерната, детелината, спанакът, зелето, копривата , отпадъците от зеленчуковите градини, листата от цвекло и моркови и др. Тези фуражи са подходящи за всички видове и категории птици, особено за водоплаващите и за възрастните пуйки. Те действат благоприятно върху физиологичните процеси, здравословното състояние на птиците, стимулират растежа на младите птици, повишават носливостта и подобряват качеството на яйцата както за консумация, така и за люпене.

Най-добре е зелените фуражи да се дават в прясно състояние в началото и по време на бутонизация и в началото на цъфтеж. Замърсените и плесенясалите зелени фуражи не трябва да се дават на птиците. През летните месеци от зелените фуражи трябва да се приготвят брашна под формата на белтъчно-витаминен концентрат, който е ценна храна за всички видове и категории птици.

В дневната дажба на кокошките количеството на зелените фуражи стига до 60 г, на пуйките и патиците - до 80 г, а на гъските - до 500-600 г. Дават се самостоятелно или ситно нарязани в меката храна.

Сочни фуражи за птици

От сочните фуражи за храна на птиците се използват морковите, цвеклото, картофите, тиквите и др.

Морковите са ценен фураж за всички видове и категории птици, особено през зимния сезон, тъй като са богати на каротин. Дават се нарязани или настъргани - на кокошките 25-30 г, на патиците и пуйките 60-80 г и на гъските 200-250 г дневно на птица. Може да се включват и в меката храна.

Цвеклото е добра сочна и диетична храна за птиците, като захарното е с два пъти по-висока хранителна стойност от кръмното цвекло. Дава се на всички видове и категории птици нарязано или на цели глави, поставени на колчета за кълване. На кокошки се дава до 40 г, на патици и на пуйки до 80 г и на гъски до 200 г дневно на птица.

Картофите са богати на въглехидрати, но са бедни на протеин и минерални вещества. Могат да се дават на всички видове и категории птици. Поради това че съдържат отровното вещество соланин, което може да причини отравяне на птиците, картофите се използват, след като се сварят и се отстрани водата. На кокошки се дават дневно до 50 г, на патици и пуйки до 100 г и на гъски до 300 г.

Тиквите също са много добър сочен фураж за птиците. Богати са на каротин и захари. Дават се в същите количества като цвеклото.

При правилното използване на сочните и зелените фуражи може да се направи значителна икономия на концентриран фураж, без да се намалява продуктивността на птиците.

За да се оползотворят по-добре фуражите, те се подлагат на различни предварителни обработки, като смилане, нарязване, варене, пресяване, смесване и навлажняване. Морковите, картофите и цвеклото предварително се измиват и почистват.