Полезна информация за домашните птици.Размножителен период на щраусите.


В началото на размножителния период на щраусите шията, клюна и около очите на мъжкия екземпляр почервеняват. Интензивността на цвета зависи от мъжествеността на самеца, а следователно и от способността му да опложда яйцата.

За да спечели женската, по време на размножителния период щраусът използва редица средства, които издигат качествата му в очите на неговата избраница. За да изглежда по-голям отколкото е в действителност , щраусът се напушва, перчи се, разтваря крила и показва опашката си, за да се похвали с белите си пера там … Женската в отговор на това сгъва своите крила. Поощреният мъжки щраус продължава танца си първо с разтворени крила бавно крачи, след това започне парад, който напомня истински танц брейк. Понякога мъжките щрауси прибягват до доста изтънчени методи за флирт: напълват гушата си с въздух, докато започне да прилича на надут балон, след което издават монотонно бучене. Накрая, прикляквайки пред избраницата си мъжкият щраус леко размахва криле, сякаш за да запази равновесие като поклаща глава наляво-надясно.

Докато мъжкият не построи гнездото, което да хареса на женската, тя не снася яйцата. А гнездото представлява просто една дупка издълбана в земята … Женската снася яйца всеки ден и може да снесе дори 20 на брой. Грижата за яйцата е занимание както на женската, така и на мъжкия. Мъжкият щраус се грижи за тях нощем, а различните женски от харема през деня. Пилетата на щрауса се излюпват след 40 дни. Полова зрелост достигат през втората-третата си година, като женските щраусчета порастват по-бързо от мъжките.

Мъжките щрауси са доста грижовни татковци. В случай на опасност храбро отбраняват отрочетата си: ако се приближава враг се преструват на ранени и бягат възможно най-далеч от гнездото. Когато преценят, че нападателят е отдалечен достатъчно, като по чудо оздравяват” и се връщат при малките си. Когато все пак всички методи за заблуда на противника се изчерпат, мъжкият щраус атакува нашественика със силни ритници. Малките пилета на щрауса при опасност могат да се престорят много сполучливо на умрели. Щраусите достигат голяма възраст - 50-60 години.