Полезна информация за домашните птици.Зърнени житни фуражи за птици.


Царевица

Значението на царевицата като съставка на комбинираните фуражи за птици е голямо. Участието на царевицата в състава на смеските възлиза на 40-50% , а в някои случаи и повече.

Царевицата е най-богатият източник на енергия. В нея се съдържат от 12 до 24% от аминокиселините, необходими за птичия организъм. Тя е носител на естествени пигменти - зеаксантин (8-40 мг/кг). Царевицата е източник на линолова киселина (ненаситена мастна киселина), която предпазва птиците от някои заболявания. В царевицата се съдържа 1,9% линолова киселина, в пшеницата - 0,6% и в пшеничните кълнове - 3,8%.

В зърното на царевицата се съдържа 10% суров протеин. В някои страни има създадени сортове и хибриди с повишено съдържание на аминокиселината лизин - 20-30% повече, отколкото в традиционните сортове царевица.

Пшеница

Пшеницата е обичана храна от птиците със значително по-високо съдържание на протеин от царевицата - 12-12,5%. Пшеничното зърно се дава по 50-80 г дневно на птица, а в смеските им от концентриран фураж е включва до 30-40%.

Ечемик

Ечемикът съдържа около 12% суров протеин. Ечемикът е с висока смилаемост и хранителност. В смеските за птици той може да участва до 20-25%. Самостоятелно или в смес с други фуражи може да се дава ечемик и под форма на зърно.

Овес

Овесът съдържа от 8 до 13% суров протеин, който е сравнително пълноценен. Плевестите му обвивки представляват средно 26% от теглото му. На птиците се дава средно до 10% овес. За разлика от други видове селскостопански птици гъските го смилат добре и дневно на гъска се дава по 50-70 г овес. Под форма на ярма в комбинираните фуражи за възрастни гъски може да участва до 25%, а за подрастващи - до 10-12%.