Какви грижи трябва да положат фермерите за засадените на открито домати, пипер, патладжан и други зеленчукови култури.

При доматите продължава борбата срещу картофена мана, кафяви листни петна, бели листни петна. Третиранията трябва да приключат 14-20 дни преди началото на прибирането на плодовете при ранните домати.

При ранните високостъблени сортове домати след развитие на 4-6 съцветия се прави прекършване на върховете над последното съцветие (китка), като е необходимо да се оставят 2-3 листа. Редовно трябва да се премахват разклоненията (колтуците).

За да предпазим доматите от върхово неинфекциозно гниене, то фермерите трябва ги поливат редовно и умерено, без да допускат преовлажняване или силни засушавания на почвата. При картофената     мана продължават третиранията с Пероцин 75 Б - 0,3 %, Купроцин - 0,4 % и други препарати до 14-20 дни преди прибирането на доматите.

При краставиците продължава борбата с маната, брашнестата мана, белокрилка, листни въшки по краставиците.

Мана по краставиците - след поява на характерните петна трябва да се третира с Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, Алиет 80 ВП - 0,3% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

Брашнеста мана при краставиците - при откриване на петна се третира с Топсин М 70 ВП - 0,1 %, Рубиган 12 Е - 0,02% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

При едновременна поява на мана, брашнеста мана, белокрилка и листни въшки по краставиците трябва да се извърши комбинирано третиране с регистрираните фунгициди и инсектициди.

Фермерите трябва да знаят, че от краставиците трябва да се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Краставиците обичат влагата и поради тази причина растенията трябва редовно да се поливат.

При пипера фермерите трябва да следят за поява на мана, брашнеста мана, антракноза, бактериални петна, листни въшки. След прихващането на пипера, временно трябва се прекрати поливането, за да може растенията да образуват по-добра коренова система.

Мана по пипера-при поява на петна, заразените растения се унищожават, а останалите се третират с Превикур 607 СЛ - 0,35 % или друг регистриран за болестта фунгицид.

Листни въшки по зеленчуците.

Да се пръска с инсектицидите Би 58 - 0.07%, Хостаквик 50 ЕК - 0.1%, Мабрик 2 Е -0.025%, Пираника 20 ВП -0.025%.

Антракноза по дини и пъпеши.

Срещу болестта да се пръска с фунгицидите Топсин М 70 ВП - 0.1%, Купроцин - 0.4% и др.

След засаждане на зелето на открито задължително се следи за поява на листни въшки и зелеви бълхи. Полива се редовно. Първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан и др. спомага за по-бързото затопляне и аериране на почвата. Първото окопаване се прави 7-10 дни след засаждането на културите.  Подхранването на зеленчуковите култури се прави с 15-20 кг/дка азотентор. разсад от главесто зеле - до 10-15 юни. Прибира се реколтата от ранното зеле, краставици, тиквички.

През месец юни се засяват и засаждат следните култури:

  • краставици втора култура - от 25 юни нататък с 0,3-0,45 кгсемена на дка;
  • лук от разсад - до 5 юни засаждане;
  • праз лук - разсаждане след 25 юни при междуредово разстояние 25-30 см и 15-20 см вътре в реда;
  • късно зеле и карфиол - до 15 юни с 0,06-0,08 кг / дкасемена;
  • най-късно до средата на месеца се засява  разсадът за късно зеле и късен карфиол;
  • моркови за късно полско производство при междуредово разстояние 30-35 см и посевна норма 60-70 г. на 100 кв.м.;
  • подготвят се и лехите за засяване на семената от късни сортове домати до 10 юни;

За борба с маната и други болести при зеленчуковите култури е добре да се използват освен контактните и системно действащи фунгициди , а срещу листните въшки, нощенките и другите неприятели да се ползват регистрирани препарати за съответния вид.