През месец септември трябва да продължат грижите за зеленчуковите култури. Мероприятията, които са наложителни за периода са култучене или филизене, привързване, окопаване, напояване и т.н. При доматите освен култучене , около средата на месеца трябва се премахне върхът за да спре нарастването им на височина. Това се прави за да могат плодовете на доматите от последните китки да узреят преди трайното застудяване и падането на сланата. Доматите се третират за последно срещу мана и алтернария с контактните фунгициди - Пероцин, Купроцин, Шампион, Фунгуран, Косайд и др.

При краставиците трябва да се направи филизене на последните колена за да наедреят. При необходимост може да се третира срещу мана с един от препаратите Дитан, Микал - 0.25%, Ридомил цинеб - 0.25%, Ридомил плюс - 0.25%, Корсейт цинеб - 0.25%, Превикур Н - 0.15%, Сандофан Ц 60 ВП - 0.25%, Рипост Ц - 2%, Акробат МЦ -0.1% и др. При доматите, краставиците и патладжаните трябва да се правят редовни беритби. Зелето трябва да се опази от неприятели като: бяла зелева пеперуда, зелева нощенка и зелев молец и др. Провежда се третиране с препарати от групата на синтетичните пиретроиди: Карате, Вазтак, Моспилан и др.

При пипер, домати, краставици и патладжан се правят редовни беритби.

През септември се засява разсада за предзимно засаждане на салатите. В края на месеца се сеят репички, които през октомври ще бъдат готови. Засажда се и лукът за консумация “на зелено”. В края на месеца може да започне прибирането на растителните остатъци от краставици, домати и др. зеленчукови култури.