Юни – това е първият летен месец. Градината и балкона са все още в свежия зелен цвят на пролетта, а и от ден на ден стават все по-пъстри. В градината има доста работа, но е и време да се оттеглим на някое уютно местенце и да се радваме на новите аромати и цветове под приятните слънчеви лъчи.

Общи градински работи

За да стимулираме образуването на новите филизи, трябва да отстраняваме навреме прецъфтелитецветя и шушулките. Например при рододендроните.

 

Контролирайте градината за излезли голи охлюви.

Важно е да торим растенията, храстите и плетовете. Особено ако държите да си осигурите преграда от живи растения, те се нуждаят от двойна дозатор, защото са на гъсто и си пречат да растат.

Изчакайте листата на лалетата и зюмбюлите, а и на всички цъфтящи през пролетта луковичницветя да изсъхнат напълно, преди да ги изкопаете от почвата. Оставете извадените луковици да изсъхнат на сухо защитено от природните влияния място, почистете почвата от тях и ги съхранявайте на тъмно и сухо. Видове като горски зюмбюл, минзухари и нарциси не се вадят от земята, те виреят като горскицветя. Листата им почистете едва когато сами се отделят от коренчето.

Устойчивите плевели можете да премахнете с помощта на пестицид срещу плевели. Има видове от тях, при които само като напръскате листата на растението и го унищожавате в корен. По-добре е да не го прилагате. Но ако няма друга възможност, покрийте декоративните растения с найлон и внимавайте да пръскате само по плевелите, защото можете да навредите или да премахнете и цветята с този препарат.

Растения

Купените в саксия растения можете да пресадите по всяко време в градината. Преди да ги извадите, потопете ги в кофа с вода, за да се напои корена, но не ги садете в мокра почва.

Макар, че времето доста напредна, все още има шанс за засяване на грудките и луковиците на цъфтящите през лятотоцветя. Началото на юни е последен срок ако искате тази година да се радвате на гладиоли, кремове, бегонии и т.н. Садете луковиците директно в двора. Разнообразявайте с макови сортове, календула, димитровче, карамфили, но не забравяйте и по-високите слънчогледи, козмеа, рудбекия, а също и подправки като копър и анасон. Те са допълнителна украса за цветната леха.

Подходящо време е и за садене на незабравки, кученца, календула. Тях можете да си купите и от градинарския магазин, но ако хвърлите семената сега, ще ги намерите със сигурност и идната година в градината.

Поливайте, ако времето се задържи слънчево. Оставете дълго и добре водата да потече в цветната леха. По-добре е един ден в седмицата няколко часа, отколкото всеки ден по няколко минути.

Саксии

Ангелските тромпети, бругманзия, според това къде е презимувала, може да цъфти още през юни. Най-добре я присадете във възможно най-голяма саксия. Колкото повече място има корена, толкова по големи ще стават цветовете. Добавете малко глина или използвайте специална пръст, която не е много водопропусклива.

При топло време не забравяйте да поливате ежедневно саксийните растения. Прибавяйте веднъж в седмицата течентор във водата, а ако етор на гранули или на прах, наръсете пръста в саксията.

В началото на юни е време да окачим висящите саксии или да ги допълним с нови летни растения. Помислете си колко ще е интересно, ако заложите на необичайни комбинации, като бръшлян, висящи бегонии, японски рози или трендафил. Като пълните висящите саксии с пръст, прибавете и допълнителнотор за саксийни растения. Тъй като те висят, изпаряването на водата от висящите саксии е много по-силно от нормалните саксии, не забравяйте да поливате ежедневно, а ако е много горещо – сутрин и вечер.

Изобщо торенето е много важно, защото растенията се развиват много бързо и са им необходими допълнителни хранителни вещества.

 Съветник на любителите на рози

Сега розите цъфтят с пълна сила. Проверявайте всеки ден за лисни въшки и болести. И ако откриете съвсем малки признаци, вземете веднага мерки.

Откъсвайте редовно прецъфтелите цветове.

Райграс

Ако до момента не сте имали време да се занимавате с райграса, започнете сега. Премахнете местата с диви треви и посадетесемена наново на тези места. Проверявайте да не се появяват болести.Най-бързо и лесно е ако се изреже засегнатото място и се замести с готово чимче. Срещу големите петна с мъх можете да си помогнете с железен сулфат. Ако навсякъде вирее мъх, това е, защото пада много сянка върху повърхността и тревата е затъпкана. Засейтесемена за сенчеста ливада. Варианта с вертикутирането е подходящ за големи площи, а и уреда е скъп. Метода е полезен, за да се изскубнат старите или болните треви. Не бива да се провежда на мокра почва – има опасност от обратен ефект. Има специални обувки с шипове на подметките и ако се разхождате с тях от време на време по ливадата, резултата се забелязва бързо, а се спасява и бюджета.

  • Ако сте разхвърляли семената по ливадата, поотъпкайте всичко с валяка са райграс.
  • Сега имате възможност да изрежете края на райграса. Най-лесно става при мокра почва.
  • Райграсът се коси редовно. За добър резултат, употребявайте всяка седмицатор за райграс.
  • Където се задържа вода, погрижете се за дренаж. Целта е да се придвижи водата към долните пластове.
  • Ако времето е слънчево, поливайте редовно, но най-добре през сутрешните часове.

Кивитата можем да присаждаме от средата на май до края на юни. Към едно мъжко растение прибавете 5-6 женски. След като са се опрашили, подрязваме мъжкото. В края на юни подрежете връхчетата за да се развият странични филизи. Тези които са двегодишни, можем да ги вържем на една опора с форма на решетка и да оставим клонките да растат настрани. От страничните филизи израстват нови. Тях трябва да подрежем над 5-то листо. Плодоносните клончета подрязваме след 7-то листо над плодчето. Този процес се повтаря през цялото лято.