Юни – това е първият летен месец. Градината и балкона са все още в свежия зелен цвят на пролетта, а и от ден на ден стават все по-пъстри. В градината има доста работа, но е и време да се оттеглим на някое уютно местенце и да се радваме на новите аромати и цветове под приятните слънчеви лъчи.

Общи градински работи

За да стимулираме образуването на новите филизи, трябва да отстраняваме навреме прецъфтелите цветя и шушулките. Например при рододендроните.

 

Контролирайте градината за излезли голи охлюви.

Важно е да торим растенията, храстите и плетовете. Особено ако държите да си осигурите преграда от живи растения, те се нуждаят от двойна доза тор, защото са на гъсто и си пречат да растат.

Изчакайте листата на лалетата и зюмбюлите, а и на всички цъфтящи през пролетта луковични цветя да изсъхнат напълно, преди да ги изкопаете от почвата. Оставете извадените луковици да изсъхнат на сухо защитено от природните влияния място, почистете почвата от тях и ги съхранявайте на тъмно и сухо. Видове като горски зюмбюл, минзухари и нарциси не се вадят от земята, те виреят като горски цветя. Листата им почистете едва когато сами се отделят от коренчето.

Устойчивите плевели можете да премахнете с помощта на пестицид срещу плевели. Има видове от тях, при които само като напръскате листата на растението и го унищожавате в корен. По-добре е да не го прилагате. Но ако няма друга възможност, покрийте декоративните растения с найлон и внимавайте да пръскате само по плевелите, защото можете да навредите или да премахнете и цветята с този препарат.

Растения

Купените в саксия растения можете да пресадите по всяко време в градината. Преди да ги извадите, потопете ги в кофа с вода, за да се напои корена, но не ги садете в мокра почва.

Макар, че времето доста напредна, все още има шанс за засяване на грудките и луковиците на цъфтящите през лятото цветя. Началото на юни е последен срок ако искате тази година да се радвате на гладиоли, кремове, бегонии и т.н. Садете луковиците директно в двора. Разнообразявайте с макови сортове, календула, димитровче, карамфили, но не забравяйте и по-високите слънчогледи, козмеа, рудбекия, а също и подправки като копър и анасон. Те са допълнителна украса за цветната леха.

Подходящо време е и за садене на незабравки, кученца, календула. Тях можете да си купите и от градинарския магазин, но ако хвърлите семената сега, ще ги намерите със сигурност и идната година в градината.

Поливайте, ако времето се задържи слънчево. Оставете дълго и добре водата да потече в цветната леха. По-добре е един ден в седмицата няколко часа, отколкото всеки ден по няколко минути.

Саксии

Ангелските тромпети, бругманзия, според това къде е презимувала , може да цъфти още през юни. Най-добре я присадете във възможно най-голяма саксия. Колкото повече място има корена, толкова по големи ще стават цветовете. Добавете малко глина или използвайте специална пръст, която не е много водопропусклива.

При топло време не забравяйте да поливате ежедневно саксийните растения. Прибавяйте веднъж в седмицата течен тор във водата, а ако е тор на гранули или на прах, наръсете пръста в саксията.

В началото на юни е време да окачим висящите саксии или да ги допълним с нови летни растения. Помислете си колко ще е интересно, ако заложите на необичайни комбинации, като бръшлян, висящи бегонии, японски рози или трендафил. Като пълните висящите саксии с пръст, прибавете и допълнително тор за саксийни растения. Тъй като те висят, изпаряването на водата от висящите саксии е много по-силно от нормалните саксии, не забравяйте да поливате ежедневно, а ако е много горещо – сутрин и вечер.

Изобщо торенето е много важно, защото растенията се развиват много бързо и са им необходими допълнителни хранителни вещества.

 Съветник на любителите на рози

Сега розите цъфтят с пълна сила. Проверявайте всеки ден за лисни въшки и болести. И ако откриете съвсем малки признаци, вземете веднага мерки.

Откъсвайте редовно прецъфтелите цветове.

Райграс

Ако до момента не сте имали време да се занимавате с райграса, започнете сега. Премахнете местата с диви треви и посадете семена наново на тези места. Проверявайте да не се появяват болести.Най-бързо и лесно е ако се изреже засегнатото място и се замести с готово чимче. Срещу големите петна с мъх можете да си помогнете с железен сулфат. Ако навсякъде вирее мъх, това е, защото пада много сянка върху повърхността и тревата е затъпкана. Засейте семена за сенчеста ливада. Варианта с вертикутирането е подходящ за големи площи, а и уреда е скъп. Метода е полезен, за да се изскубнат старите или болните треви. Не бива да се провежда на мокра почва – има опасност от обратен ефект. Има специални обувки с шипове на подметките и ако се разхождате с тях от време на време по ливадата, резултата се забелязва бързо, а се спасява и бюджета.

  • Ако сте разхвърляли семената по ливадата, поотъпкайте всичко с валяка са райграс.
  • Сега имате възможност да изрежете края на райграса. Най-лесно става при мокра почва.
  • Райграсът се коси редовно. За добър резултат, употребявайте всяка седмица тор за райграс.
  • Където се задържа вода, погрижете се за дренаж. Целта е да се придвижи водата към долните пластове.
  • Ако времето е слънчево, поливайте редовно, но най-добре през сутрешните часове.

Кивитата можем да присаждаме от средата на май до края на юни. Към едно мъжко растение прибавете 5-6 женски. След като са се опрашили, подрязваме мъжкото. В края на юни подрежете връхчетата за да се развият странични филизи. Тези които са двегодишни, можем да ги вържем на една опора с форма на решетка и да оставим клонките да растат настрани. От страничните филизи израстват нови. Тях трябва да подрежем над 5-то листо. Плодоносните клончета подрязваме след 7-то листо над плодчето. Този процес се повтаря през цялото лято.