Агрокалендар на цветаря.Ноември – Цветарство.

Градински календар за

ноември

 

Дните стават все по-кратки, термометъра не се качва много и листата опадат все повече. Време е да си зазимим градината и балкона. С това нямаме предвид само подреждането и почистването. Докато земята не е замръзнала имаме възможност да садим рози, храстчета и дръвчета. Покрийте коренчетата с оборскатор или листа, това предпазва от студ, изсъхване и подпомага добрия растеж.

Покрийте растенията, които ще презимуват с опадали листа. Може да заложите и на оборскиятор, но не всички растения го понасят. Не забравяйте, че рододендрона, хортензията и азалиите също могат да мръзнат и ги пазете от студа. Видовете със зелени листа и живия плет не трябва да изсъхнат- поддържайте почвата възможно по-влажна. Докато не започне да замръзва. Щамброзите са особено чувствителни на местата, където са облагородени. Най-лесно е да нахлузите една пластмасова торба и да завържете под мястото на облагородяването. Друг вариант е да увиете слама около тези листа, а ако държите да е естетично можете да потърсите в търговската мрежа специални опаковки.

Последен срок да приберете на топло саксийните растения, които са навън. Ако са ви останали празни саксии, измийте ги и ги поставете с дъното на горе. Спрете кранчето за вода за градината и се уверете, че не е останала вода в маркуча.

Не забравяйте, докато земята не е замръзнала, можете да садите. Ако сте пропуснали да посадите луковиците на лалетата, все още е възможно да си уредите красиви лехи за пролет.

 

Саксии

Надяваме се да сте прибрали саксиите на място, където не мръзне, ако искате да им се радвате и идната година. Ако се налага някои да ги държите вън, поставете ги близо до стената на къщата. Изберете топло местенце, на припек. Покривайте с листа и гледайте саксиите да са възможно една до друга.

Не забравяйте да поддържате чимшира влажен.

Ако сте оставили до сега луковиците на летнитецветя, например, далии, бегонии или кана е крайно време да ги извадите, да ги изтръскате от пръстта и да ги оставите на сухо, защитено от мраза и сланата място да изсъхнат. След това ги увийте във вестник и ги оставете да презимуват.

 

Моравите

Почиствайте падналите листа. Моравите се косят преди да е започнала зимата. Най-полезно преди зимата е вертикутирането.

 

Езерото

Полагайте грижа да не замръзне на пълно. Рибите и жабите имат нужда от въздух. Изваждайте старите растения, които бързо растат.