Агрокалендар на цветаря.Декември.

Декември е месец с много

настроения – идва Коледа и Нова Година. Декември e много специален месец да украсяваме коледната елха или да си създадем настроение със декоративни ароматизирани свещи, фъстъци и ябълки.

Но не трябва да забравяме , че декември е и месеца студените температури, измръзванията и сланата. Така, че най-важно е да покрием растенията, които мръзнат с изолиращи найлони и да ги пазим от измръзване.

Ако много ви липсва работата в градината и ви се иска да се пораздвижите, започнете с почистването и подреждането на градинските инструменти. Уверете се, че в маркуча за поливане не е останала вода.

Зелените храсти имат нужда от вода, макар че е студено. Докато студа не е вкаменил земята, поливайте редовно. Малките кипариси са чувствителни към директните слънчеви лъчи и през зимата е възможно да покафенеят. Ако много ви лежат на сърцето, покрийте ги с тюл. Чимшира също няма проблем със зимата. И той има нужда от вода. Ако е подрязван във форма, най добре е да го завиете.

Ако сте забравили да засадите лалетата имате възможност сега да ги сложите в земята.

Надяваме се, че сте прибрали мушкатото и фуксиите, а и другите саксии. Поливайте ги, колкото да не се спече почвата.

 

 

Райграс

Събирането на листата е основна дейност. Ходенето по тревата е разрешено, но само ако не е замръзнала.

 

 

Стайни растения

Придържайте се към естествените нужди на вашите растения. Когато шлумбергерата започне да цъфти има нужда от редовно, но не обилно поливане. Същото важи и за коледните звезди. Прекомерната суша или влажност са причина да падат листата.