Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Поскъпване на олиото в 9 области

Актуални агро новини.Поскъпване на олиото в 9 области. Ръст на средните за страната цени на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети в страната.Това показва анализ на Министерство на

земеделието и храните (МЗХ).

Олиото се предлага в ценови интервал от 2,37 лв./литър (Стара Загора) до 2,74 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Седмично изменение има в 12 области, като в 9 от тях е налице повишение на стойностите, в рамките на 2,1% – 5,8% (Благоевград и Кюстендил), а в Търговище, София и Разград – понижение, с между 0,8% и 3,9%. В резултат средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио се увеличава с 1,2% на седмична база, до 2,54 лв./литър.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,44 лв./литър за големите търговски вериги и 0,47 лв./литър за другите търговски обекти, като най-голяма разлика се отчита в Плевен – 0,76 лв./литър за големите супермаркети и 0,82 лв./литър за по-малките магазини. В Стара Загора цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,02 лв./литър по-ниски от тези на едро.  Стойността на едро не се променя и остава 2,10 лв./литър.

 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates