Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Без промяна остават цените на дребно на бялата кристална захар

Актуални агро новини.Без промяна остават цените на дребно на бялата кристална захар.

По данни на ДКСБТ през периода 18 – 25 януари 2017 г. средната цена на едро на бялата кристална захар за страната

бележи леко понижение, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти се задържат на нивата от предходната седмица.

На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,20 лв./кг (Бургас) до 1,78 лв./кг (Враца). В пет области се регистрира седмично поскъпване на продукта на едро с между 0,6% и 4,8% (София), докато в други пет цените се понижават от 0,6% до 3,8% (Варна). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 0,6% на седмична база, до 1,55 лв./кг. 

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на захарта е в ценовия диапазон от 1,58 лв./кг (Перник) до 1,79 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). Седмични ценови колебания се наблюдават в шест области, като в четири от тях продуктът поскъпва от 0,6% до 1,9% (Благоевград и Кюстендил), а във Варна и Шумен – поевтинява, съответно с 1,2% и 3,0%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 1,68 лв./кг.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,70 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Силистра) до 2,00 лв./кг (Враца и Разград). Единствено в област София е налице ценово отклонение спрямо предходната седмица, като продуктът поевтинява с 4,5%. Средно за страната, цената на захарта в по-малките търговски обекти остава 1,81 лв./кг. 

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,13 лв./кг над тази в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Хасково - 0,27 лв./кг. В областите Габрово, Ловеч, Плевен и Търговище  цените в ГТВ са с 0,02 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,13 лв./кг за ГТВ и 0,26 лв./кг за ДТО. За поредна седмица, най-голяма разлика се наблюдава в Бургас – 0,41 лв./кг за големите супермаркети и 0,57 лв./кг за по-малките магазини.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates