Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цените на хранителните стоки в световен мащаб са се повишили

Актуални агро новини.Цените на хранителните стоки в световен мащаб са се повишили. Цените на хранителните стоки в световен мащаб са се повишили. Данните за януари са на Организацията по прехрана и

земеделие на ООН - ФАО. Експерти отберязват, че стойностите са достигнали най-високото си ниво за последните близо две години.

Индексът за цените на храните има средна стойност от близо 174 пункта. Ръстът е от 2 на сто спрямо декември и около 17% на годишна база. Най-сериозно е повишението на захарта. Цената й се е увеличила с близо 10% за един месец заради проблеми със снабдяването в Бразилия, Индия и Тайланд. Паричната стойност на зърнените култури също нараства с над 3 на сто от декември насам, като достига най-високото си ниво за последните шест месеца.

Това се дължи на поскъпването на земеделски култури като пшеница, царевица и ориз. Цената на растителните масла се е повишила с близо 2% заради по-ниските запаси от палмово масло и сравнително бавното възстановяване на производството в Югоизточна Азия. От декември, индексът на млечните и месните продукти остава непроменен.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates