Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Спокоен пазар на брашно през първата половина на март

Актуални агро новини.Спокоен пазар на брашно през първата половина на март.

 

Без промяна остава средната цена на едро и дребно на брашното тип „500"  в периода  8 – 15 март 2017 г.,

спрямо предходната седмица.

На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,61 лв./кг (Враца) до 0,99 лв./кг (София). В четири от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база от 1,2% до 3,6% (Ямбол), докато в други три брашното поскъпва с между 1,1% и 5,1% (Пловдив). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,76 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в ГТВ е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,09 лв./кг (Пловдив и Шумен). В сравнение с предходната седмица, в област Варна се отчита повишение на цената с 2,0%, а в Разград - намаление с 1,0%.

В ДТО цените на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград и София), като седмично ценово отклонение се регистрира единствено в област Шумен, където продуктът поевтинява с 6,8%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Търговище и Варна цените на продукта в ДТО са съответно с 0,02 лв./кг и 0,06 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,24 лв./кг за големите супермаркети и 0,29 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям във Враца – 0,43 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates