Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Средните цени на рафинираното слънчогледово олио отбелязват леки разнопосочни изменения

Актуални агро новини.Средните цени на рафинираното слънчогледово олио отбелязват леки разнопосочни изменения.

През периодa 27

септември – 4 октомври 2017 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната отбелязват леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,78 лв./литър (Плевен) до 2,38 лв./литър (Бургас). В дванадесет области се отчитат седмични изменения на цените в границите от -4,3% (Плевен) до +4,7% (Варна), преобладаващо в посока надолу. Това води до понижение на средната цена на едро за страната с 0,5%, до 2,05 лв./литър.
 
Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,33 лв./литър (Видин, Враца, Монтана и Шумен) до 2,69 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В Сравнение с предходната седмица, в десет области се наблюдава поскъпване на олиото в рамките на 0,4% - 9,2% (най-значително в Пловдив), а единствено в София – поевтиняване, с 1,9%. В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети се повишава с 1,2%, до 2,45 лв./литър.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 2,54 лв./литър. В по-малките магазини олиото се търгува на цени от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,80 лв./литър (Габрово), като седмични изменения се отчитат само в областите Кюстендил, Благоевград и София – понижение с между 0,4% и 2,9%.

През наблюдавания период цените на олиото в по-малките търговски обекти са средно с 0,09 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,28 лв./литър в Търговище. В Благоевград и Кюстендил цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите търговски вериги, съответно с 0,19 лв./литър и 0,21 лв./литър.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,49 лв./литър за ДТО, като разликата между двата типа цени е най-голяма в Плевен, съответно 0,81 лв./литър за големите супермаркети и 0,95 лв./литър за по-малките магазини.

Средно за страната, към края на м. септември 2017 г. цените на олиото на едро и на дребно в по-малките магазини се понижават с 0,8% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates