Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Еврокомисарят по земеделие предложи пчеларите в България да се обединят на европейско ниво

Здравето на пчелите е въпрос, който ЕК приема много сериозно, вниманието на обществеността е насочено към намаляването на пчелните популации в целия свят, трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем. Това каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, който днес, заедно с еврокомисар Мария Габриел и министърът на земеделието Румен Порожанов, откри конференция "Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства", предаде БТА.

Хоган отбеляза, че 95 процента от бюджета за земеделие през следващите 7 години ще бъде защитен и посочи, че трябва да се защитят и останалите пет процента.

Предложението ни ще има известно придвижване към конвергенция, трябва да имаме сближаване между Изтока и Запада, Севера и Юга, тоест всички земеделски стопани да получават еднакво плащане, все едно къде се намират, коментира еврокомисарят. Той припомни, че се увеличава бюджетът за пчеларство и той предлага повече средства да се отделят за извършване на изследвания, например по отношение на заболяванията сред пчелите. Науката е много важна в това отношение, имаме научни звена, които могат да помогнат на българските земеделски стопани, коментира Хоган.

По думите му селскостопанската политика в бъдеще ще бъде модернизирана и малките земеделски стопани също трябва да получат този достъп.

Бих ви насърчил в пчеларството да се обедините на европейско ниво в по-голяма степен, да се възползвате от добрите практики на съюза, апелира Хоган. Той припомни, че е разработено европейско партньорство за иновации и има много изследователи, които се занимават с тези въпроси. Той даде примери, че вече са разработени приложения и има например такова за мониторинг, с което може да се следят пчелите, без да се отваря кошерът, и да се изпраща сигнал на мобилния телефон, когато е необходимо някой да се намеси.

Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че пчеларството е сектор, който съчетава традиция и история, а днес може да бъде и пример, който означава бъдеще и иновации. Тя отбеляза някои от предизвикателствата в сектора, като здравето на пчелите, излагането на въздействието на химически вещества, промените в климата.

Габриел акцентира върху здравето на пчелите и посочи, че темата е стратегическа за Европейската комисия. Земеделските стопани и пчеларите трябва до обединят силите си и цифровизацията може да предостави инструменти, от които се нуждаят и двете страни, коментира тя. Според нея изкуствен интелект може да помогне селското стопанство да бъде по-интелигентно и да се говори за прецизно земеделие. Габриел отбеляза също, че общите приложения и платформи могат да предоставят информация на земеделските стопани и пчеларите, за да има по-добра координация помежду им. Тя посочи и възможността за бази данни и цифровите иновационни хъбове.

Министър Румен Порожанов припомни, че е подготвена стратегия за цифровизация на българското земеделие, която в близко време ще бъде представена в Министерския съвет. Той отбеляза също, че в рамките на подготовката на новия програмен период вече има първи стъпки към т.нар. външна конвергенция - сближаване на нивата на плащания за различните страните членки.

Порожанов посочи, че в България има програма за пчеларството. У нас има около 780 хиляди пчелни семейства. Пчелният продукт има своя пазар, само за последните 10 месеца на миналата година външнотърговското салдо за износ на пчелен мед е около 32 милиона евро.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates