Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Взеха нови проби за чума от спорното стадо в Болярово

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди 3 години.

В Ямболска област през 2018 година бяха унищожени над 3300 овце и кози, но овцевъдката Ана Петрова не допусна ветеринари и стадото беше запазено. Обектът обаче беше заличен и де факто оттогава съществува незаконно. Днес зам.-земеделският министър Крум Неделков, заедно с 11 ветеринари влязоха във фермата, за да вземат проби от 170-те животни.

"Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, Монпелие, и в още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини".

Очаква се резултатите от пробите да бъдат готови до месец.

"Аз винаги съм искала да има някаква развръзка", коментира Ана Петрова.

Ако пробите са отрицателни, фермерите от Ямболска област ще могат да търгуват с месо и млечни продукти в рамките на ЕС и да изнасят за трети страни.

Преди дни Върховният административен съд призна окончателно, че чумата в овцефермата на Ана Петрова от Болярово не е доказана. ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и избиване на всички животни в нея.

От министерството припомниха, че през юли 2018 г. БАБХ обяви 7 огнища на чума по дребните преживни животни в общ. Болярово, обл. Ямбол и в с. Кости, общ. Царево, обл. Бургас. По тази причина бе издадена заповед за евтаназиране на животните в района, където животновъдството е основен поминък на хората. Заради болестта бяха унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче беше опазено от доброволци.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates