Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството.

Към настоящия момент в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. В три от тях е била установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона. В тези санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине без да са предприети нужните мерки за биосигурност, добави министър Танева.

В ромската махала във Видин е регистрирана положителна проба на африканска чума, информира още министър Танева. Тя уточни, че става дума за умряла домашна свиня.

Другото решение, което е било взето на днешното заседание, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и на военна полиция в останалото време, допълни министърът на земеделието. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

Десислава Танева припомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да определят площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат проверени.

Решенията, които са взети на днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанията на областните епизоотични комисии, отбеляза министър Танева.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че държавата е взела всички нужни мерки за ограничаване на заразата. Той призова гражданите да съдействат на властите.

"Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората", каза Томислав Дончев. Той добави, че се изпитват проблеми с адекватното съдействие и съпричастност от страна на гражданите и кметове на населени места.

Дончев отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка. "Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци", предупреди вицепремиерът. По думите му всички експерти твърдят, че единствената мярка е термичната обработка.

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите на заразена дива свиня, посочи Десислава Танева.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates