Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета в Ловно стопанство Пловдив

На заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че се проверява случай на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета в Ловно стопанство Пловдив, съобщи БНР. Ловци са отстреляли два глигана край хижа "Здравец". Взетите за анализ проби в частна лаборатория са потвърдили наличие на африканска чума по свинете.

За потвърждение пробите са изпратени и на Националната лаборатория като резултатите се очаква да бъдат готови утре до обед.

След заседанието на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция на храните в Пловдив д-р Камен Янков каза, че "пробите са изпратени в София, като все още не е доказано от референтна лаборатория".

"Затова говорим за съмнения за заболяването, тъй като все още не е доказано", каза Янков, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че на място са взети всички необходими мерки. Ако се докаже заболяването, предстои унищожаването на свинете в 3-колометрова зона.

Къде е главната опасност?

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава, каза по БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. Той изтъкна, че ако има заболели прасета в заден двор в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока. От друга страна се опитваме да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася, обясни Илиев.

Какво да се прави със заколените прасета?

Поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване, отбеляза Дамян Илиев. Той посъветва стопаните да сваряват месото. "Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самият продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката", коментира шефът на БАБХ.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates