Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Чума по свинете - малка победа в Пазарджишко

Протест срещу избиването на домашни прасета заради африканската чума по свинете започна се проведе в село Крушаре между Сливен и Ямбол. Група от около 50 души затвори пътя с викове "Оставка", съобщи БНР.

Хората искат до обяд утре, 2 август, да бъде отменено решението за умъртвяването на животни. В противен случай призовават към блокада на пътищата и изходите на селата, както и оставка на правителството.

Същия ден изтича срокът, даден за доброволно заколване на прасетата в личните стопанства в Южна България. В Северна България срокът изтече на 31 юли. В неспазилите срока стопанства започва евтаназия и загробване.

Протестиращите не отричат наличието на болестта, но според тях мерките са прекалени.

Протест срещу избиването на прасета в личните стопанства се проведе и пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Протестът бе организиран в социалните мрежи под наслов "Стоп на евтаназията на домашни прасета".

В обявения начален час - 16:30 ч. се събраха около 20 души. Стопаните считат, че мярката е прибързана.

Собственици на големи свинеферми определиха протеста на дребните стопани като "безумие".

Собствениците на домашни прасета от две селища в шуменската община Велики Преслав пък са отказали да заколят животните доброволно до края на срока, който изтече вчера. Към момента няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете в Шуменска област.

Девет от десетте общини в област Велико Търново попадат в 20-километровите зони на двата големи промишлени свинекомплекса в региона. Местните хора и кметове се противопоставят на евтаназията. В град Долна Оряховица хората готвят протести и няма да допуснат властите да умъртвят прасетата в домакинствата, заяви кметът Григор Минков.

Малка победа в Пазарджишко

В декларация кметовете на 31 пазарджишки села заявиха, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2 август. Кметът на Хаджиево Андон Андонов беше категоричен, че екипите за принудително умъртвяване на прасетата ще срещнат сериозната съпротива на хората.

Междувременно в селата в Ямболско от вчера масово се колят животни. Притесненията са, че срокът е много кратък, а заради високите температури времето е изключително неподходящо за обработка на месото.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев посъветва месото от заколените животни да се вари добре, а не да се замразява, защото вирусът на АЧС е много устойчив.

"Приготвил съм пушките, взел съм ключа от камбанарията. Няма да пускам сирената, защото ще направя беля. Това е абсолютно сериозно".

Позицията на кметовете на селата Юнаците и Дубровница - Стоян Кузев и Гурко Митев:

"31 кмета сме единодушни заедно с кмета на община Пазарджик". "Няма огнище в Пазарджик. Не може да се взимат такива превантивни мерки - дай да ги изтрепеме. Ами ако има, не дай Боже, чума по хората? Да изтрепем здравите? Кого да защитим?".

Заради масовото кметско недоволство на място днес пристигна минисърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. След 2-часова среща се разбра, че срокът за доброволно убиване на прасетата се удължава до 11 юли, предаде БНР.

След срещата Танева каза, че област Пазарджик е един от регионите с по-голям брой домашни свине, без мерки за биосигурност и е нормална реакцията на кметовете в тези населени места, които се сблъскват с емоцията на хората.

"Това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, но ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят", отбеляза министърът, цитирана от "Фокус".

Кметовете на села помолиха да бъде удължен срокът с една седмица, т.е. хората да имат две съботи и недели, за да успеят да заколят животните, каза Танева. След удължаването (след 2 август), с включването на почивните дни, този срок ще бъде до 11 август, включително, уточни тя.

Какви са пораженията на АЧС досега

От болестта са засегнати общо 126 000 прасета - в пет свинекомплекса и в личните стопанства (само тези от задния двор, за които се знае). Прасета в личните стопанства трябва се умъртвят в 18 области, те попадат в 20-километровите зони на 60-те непоразени от заразата свинекомплекси (общо са 65).

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates