Световната зърнена реколта може да бъде по-голяма от досегашните очаквания. Това се казва в най-новата прогноза на Международния съвет по зърното. Добрият добив допринесе за големите количества.

Предвижданията на експертите в Лондон са за 1 милиард и 100 милиона тона царевица. Това са 29 милиона по-малко от миналогодишното количество, но с 8 милиона  над прогнозата от края на юли. Положителната корекция се дължи основно на подобрените условия в Съединените щати. За пшеницата се прогнозират рекордните 764 милиона тона, като и при тази култура има малка корекция нагоре, с около 1 милион тона. И тук причината е в изненадващо добрите добиви от зимна пшеница в Съединените щати, Украйна и някои региони на Европейския съюз. През миналата година стопаните по света прибраха общо 733 милиона тона.

Като цяло зърнената реколта може да достигне 2 милиарда и 159 милиона тона, т.е. със 17 милиона повече, отколкото през 2018 година. Ще нарасне и търсенето, смятат експертите от Международния съвет по зърното. През новия сезон потреблението ще надвиши производството с 27 милиона тона, а складовите наличности ще се свият до 598 милиона тона.