Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Все повече европейски фермери се отказват да гледат рапица

Все повече европейски фермери се отказват да гледат рапица, пише „Зерно Онлайн”. Причините са капризността на тази маслодайна култура както и нанесените вреди от болести, особено през тази година. Въпреки това  земеделските производители във Великобритания, които имаха доста слаб сезон през миналата година, могат да разчитат на сериозни печалби, поради високата борсова цена на рапицата. По информации на Bloomberg фючърсите на европейската рапица в Париж са отбелязали към момента поскъпване с 9%, след като през март се търгуваха на минимални цени .

Голяма част от земеделските производители не се радват на това, просто защото няма какво да продават. Фермер от Нортхемпшир се оплаква, че заради нанесените от вредителите щети е загубил 50% от продукцията си, и сега е пред дилемата дали да сее въобще рапица, още повече, че не очаква кардинална промяна в политиката на Брюксел.

Цените на рапицата в момента достигнаха до най-високото си ниво от 2013 година насам, като междувременно европейските фермери са отбелязали най-слабото си производство за същия период. Причината за това е забраната за използване на някои видове пестициди, както и силната суша през това лято. „В продължение на години рапицата ни даваше най-голяма печалба, но сега почти няма какво да се продава”, казва агроном, отглеждащ освен рапица, фасул, ечемик и пшеница.

Сеитбената кампания при рапицата във Франция се спъва от повсеместното засушаване в страната. Местните анализатори вярват, че фермерите  все още имат време да засеят маслодайната култура, като разширят посевните площи до рекордни нива. Ако обаче засушаването продължи, те прогнозират, настъпването на най-лошия сезон в отглеждането на рапица.

Върху поскъпването на рапицата на международните пазари влияние оказва не само слабата година,но  и наскоро започналата търговска война между ЕС и Индонезия, вследствие на това, че Брюксел повиши входните мита за индонезийския биодизел, който се произвежда от палмово масло. Това доведе до увеличаване на търсенето на рапично масло, от което също може да се произвежда биогориво.

Заради забраната за използване на никотиноиди, фермерите в Европа обаче не бързат да сеят рапица през текущата стопанска година. Ако се стигне до намаляване на площите  с рапица, анализаторите не изключват още по-голямо поскъпване на маслодайната култура, чиято цена дори може да надмине тази на пшеницата.  От Commerzbank AG agriculture смятат,, че фермерите са угрижени по-скоро от факта, че не могат да използват определени химикали, отколкото от цените на пазара. Слабата реколта принуждава ЕС да внася рапица от трети страни, като от началото на юли се регистрира двойно увеличение на внесените количества рапица, в сравнение с аналогичния период на 2018 година. Основен доставчик на рапица за ЕС се явява Украйна, като Канада също изяви желание да доставя рапица за Европа. Някои от британските фермери вече сеят овес вместо рапица, докато други все още се надяват на по-добри времена  за отглеждането на маслодайната култура.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates