Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Комисията по земеделие на Европейския парламент ще обсъжда проектобюджетът за 2020 г.

Комисията по земеделие на Европейския парламент ще обсъжда проектобюджетът за следващата година. Ще се обсъдят също и възможностите за патентоване на растителни видове.

Това е първото заседание след ваканцията на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на институцията. Основната тема на дебатите ще бъде проектобюджетът на Европейския съюз за финансовата 2020 година - във всичките му раздели. В това проектно становище бяха внесени 53 изменения. В дневния ред са включени също бюджетни изменения и пилотни проекти, които предстои да бъдат гласувани. Тази година са внесени 44 такива бюджетни изменения, от които 9 касаят пилотни проекти и подготвителни действия.

Ще има дебати по въпроса за патентоването на сортовете растения с оглед представяне на писмено изявление пред разширения апелативен състав на Европейското патентно ведомство. То поддържа тезата, че е възможно да се издават патенти за растенията. 
На заседанието министърът на земеделието на Финландия ще представи и приоритетите, които има до края на годината за финландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Страната пое поста от Румъния на 1 юли и ще оглавява звеното до края на 2019-та. 
Следващите заседания на комисията са насрочени за 25 и 26 септември в Брюксел.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates