Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

320 души са получили обезщетение за обеззаразените си задни дворове в Пазарджишко

Триста и двадесет души са получили обезщетение за обеззаразените си задни дворове, а нови случаи на Африканска чума по свинете в Пазарджишко няма. Тези новини бяха изнесени на провелото се поредно заседание на Областната епизоотична комисия. То бе председателствано от заместник областният управител Йордан Кожухаров.

По данни на ОДБХ Пазарджик, в първия работен ден на месец септември, сумата от 300 лв. за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства, вече са получили 320 собственици на стопанства тип „заден двор“, в 11 населени места на област Пазарджик. Това са собственици на прасета в общините Пазарджик и Брацигово, които не са подали в заявлението си банкова сметка, а са получили финансово подпомагане в съответното населено място от служители на ОДБХ Пазарджик. Изплащането на сумите продължава по график, средства се превеждат и по банков път.

От 26 август до 1 септември, в горските територии на област Пазарджик са извършени 304 бр. проверки и не са констатирани нови огнища на АЧС, съобщи по време на заседанието директорът на РДГ Пазарджик инж. Ангел Кузманов. Продължава транспортирането на складираната дървесина от инфектираните зони – териториите на ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“, крайният срок е 5 септември 2019 г., определен с решение на Областната епизоотична комисия. Горските стопанства в региона разполагат с достатъчен ресурс за снабдяване на населението с дърва за огрев. Полицейски патрули дежурят в близост до промишлените свинекомплекси и на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates