Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

С наближаването на учебната година WWF стартира кампания за отговорен избор на продукти от дървесина

С наближаването на учебната година природозащитната организация стартира кампания за отговорен избор на продукти от дървесина

Малки мечета си играят в гората – техният дом. Те се катерят по дърветата и са щастливи. Но за да останат такива имат спешна нужда от разбиране и помощ.

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо“ е кампания на природозащитната организация WWF. С безмълвната си молба малките мечета призовават нас – хората, да запазим техния дом, защото те – обитателите на гората, няма къде да се преместят. В тази връзка WWF създаде тематично видео, с което насърчава потребителите у нас да търсят продукти от дървесина, носещи етикета на FSC - удостоверяващ, че тези продукти са произведени от дървесина, идваща от отговорно управлявани гори. Научете повече на wwf.bg/fsc.

Новата учебна година вече чука на вратата

В следващите дни ученици и техните родители ще влизат все по-често в книжарниците в търсене на тетрадки, моливи и тефтери. Природозащитниците се надяват, че в тези моменти потребителите ще спират вниманието си на продукти, на които стои отличителният етикет на FSC. Изборът на продукти от отговорно добита дървесина  ще е  пример, с който те биха вдъхновили своите деца да потребяват разумно ресурсите, които ни предоставя гората.

Какво означава етикетът на FSC върху даден продукт?

Международният етикет на FSC означава, че продуктите от дървесина, които купувате, не допринасят за унищожението на световните гори. Единствено продукти от дървесина, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти най-малко веднъж годишно.

Темповете, с които унищожаваме горите на планетата, са почти неуловими. Всяка минута гори с размерите на 40 футболни игрища изчезват безвъзвратно. Колкото по-голямо е търсенето на продукти, носещи етикета на FSC, толкова повече гори ще се управляват устойчиво и с мисъл за хората и природата и съгласно принципите и критериите на международния стандарт.

При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, не само се опазва околната среда и се съхранява богатото разнообразие на растителен и животински свят, но също и се зачитат правата на местното население.

Какво означава FSC?

FSC (Forest Stewardship Council) е първата световна независима етикетираща система за горски продукти. Тръгнала като идея в началото на 90-те години на миналия век в отговор на обществената загриженост от размерите на обезлесяването, днес тя се прилага в 86 държави на пет континента. FSC е неправителствена организация и не преследва финансови интереси. FSC е сертификационна система, подкрепяна едновременно от екологични и социални организации, правителства, собственици на гори и дървопреработвателни компании. Тя  насърчава икономически изгодно стопанисване на горите при спазване на социалните стандарти и правата на местното население, като същевременно работи за опазването на околната среда и биоразнообразието. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 198 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта се спазват от над 39 000 компании.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates