Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ловците са в протестна готовност заради мерките срещу чумата

Ловци от цялата страна, сред които и пазарджишките, плашат с протести. Те настояват да бъдат преразгледани мерките срещу Африканската чума. Това съобщи лидерът на Ловно-рибарското сдружение в Пазарджик Евгени Абаджиев.

Той е и председател на Инициативния комитет, подготвил и внесъл протестно писмо до Министерството на земеделието и горите и до Министерския съвет. В текста хората от гилдията изразяват недоволството си от това, че по този начин се ограничава правото на около 15 на сто от дружинките да правят излети. И предупреждават, че ограничаването на отстрела в райони с чума може да доведе до още по-масовото й разпространение, когато заразени прасета се преместят другаде в търсене на храна или партньор.

Вижте повече по темата от следващото интервю с Евгени Абаджиев на колегите от БГ ЛОВ.

ГОСПОДИН АБАДЖИЕВ, ВИЕ В КАЧЕСТВОТО СИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОВЦИ ПРИЗОВАВАТЕ ЗА ПРОТЕСТИ, АКО НЕ СЕ ОТМЕНЯТ ЗАБРАНИТЕ ЗА ЛОВУВАНЕ СВЪРЗАНИ С АЧС…

Всъщност ние , ловно-рибарските сдружения от Пазарджик и Велико Търново и подкрепящите ни до този момент около 30 сдружения, както и много ловно-рибарски дружини предлагаме на правителството алтернатива на мерките, които се предлагат единствено и само от БАБХ и не кореспондират с действителността, поне що се отнася за спиране на заразата по дивата свиня. За фермено отглежданите прасета и задните дворове не сме компетентни и не можем да взимаме отношение. Протестите са просто една алтернатива, в случай , че не бъдем чути и разбрани.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДЛАГАТЕ?

До този момент единствено БАБХ разписва всички мерки срещу АЧС. Сигурен съм, че хората , работещи в агенцията са силно загрижени за отрасъла свиневъдство, който е основен поминък за множество български граждани, както и основна част от българската икономика. На една среща в Пазарджик, прочетох в очите на министър Танева огромната и загриженост за последствията от неконтролируемо разрастване на епидемията от АЧС, както и мотивацията и да се пребори с нея. Ния подкрепяме тази борба. За съжаление очевидно и министъра и агенцията имат лоши съветници по отношение на борбата с АЧС по дивата свиня. Забраната за ловуване в 200 кв. километрова зона около всяко огнище с нищо не подпомага ограничаването на заразата. Вместо да бъде силно намалена популацията на дива свиня и болните екземпляри да бъдат ликвидирани, се получават тихи зони, където се концентрират дивите свине от съседните райони, заразяват се и после в търсене на храна отново се придвижват в други райони и създават нови огнища. Не ми се мисли какво ще се случи, когато започне размножителния период на дивата свиня и глиганите започнат да обикалят до 70 километра в търсене на брачен партньор. Забраните за ловуване демотивират ловците за изпълнение на мерките, за търсене на умрели животни, за спазване на мерките за биосигурност, за даване на проби. Който си мисли , че с пари ще накара един български ловец да рискува забрана за ловуване в ловния му район, показва пълно непознаване на душевността, мотивацията и страстта на ловците. Няма да коментирам въобще безумните предложения отстрела на прасетата в заразените райони да се осъществява от военни , полиция и т.н. глупости.

Но забраната за ловуване сама по себе си е напълно неефективна. Още повече, че в тези райони безконтролно влизат селско стопански работници, машини, гъбари, туристи. Те ще разнасят заразата навсякъде и няма да има кой да ги контролира.

Конкретно предлагаме да се отменят всички забрани за ловуване свързани с АЧС и чрез санитарен отстрел да се намали популацията на дива свиня, като същевременно се затегнат мерките за биосигурност за всички субекти, влизащи в районите с повишен риск от АЧС. Така от една страна ще се мотивират ловците да претърсват районите и да дават проби, от друга ще се намали разпространението на заразата и от трета ще се свали огромното социално напрежение, което тези забрани трупат. Само по себе си по-ранното откриване и удължаване на сезона за групов лов на дива свиня, което Премиера и министър Танева обещаха на срещата в Пазарджик е правилна мярка , но тя няма да постигне желания ефект ако същевременно се налагат забрани в определени зони или се ограничава ловът с кучета.

И ВСЕ ПАК НАЦИОНАЛНИ ПРОТЕСТИ ПРЕДИ ИЗБОРИ…. НЯМА ЛИ ВСИЧКО ТОВА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИВКУС?

Категорично няма никаква политика в действията на ловците. Ловците са социална прослойка, която никога не е имала единно политическо отношение. Сред нашите членове има привърженици на всички политически партии, както и хора от всички етноси. Това, което ни обединява е любовта към лова. В този смисъл всички действия на ловците са аполитични. В настоящия случай може да се каже, че ние даваме на хората, които носят отговорност за съдбините на България един жокер преди изборите. Настоящата ситуация със забраните за ловуване носи огромно социално напрежение сред ловците и техните семейства, създава недоволство към настоящото статукво, което ще бъде използвано на изборите. Отмяната на забраните ще успокои хората и ще им даде усещането , че техния глас се чува.

НЛРС-СЛРБ ИЗЛЕЗЕ С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СДРУЖЕНИЯТА ДА НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОТЕСТИТЕ

Няма решение на Управителния съвет за това унизително обръщение. Даже в много от сдруженията , членове на УС ни подкрепят цели дружини и отделни ловци, въпреки този акт. Не съм изненадан от обръщението на Васил Василев. Той от самото си избиране за председател на тази стара и най-голяма неправителствена организация в България показва , че последното нещо, което го интересува са интересите на ловците. Той се противопоставяше и на удължаването на сроковете за ловуване на дива свиня и водоплаващ дивеч, за които ние се борим активно от 3 години, саботираше мерките срещу АЧС миналото лято, когато според мен изпуснахме възможността да ограничим чумата по дивите свине, и в цялостното си поведение показва пълна незаинтересованост към нуждите на членовете на организацията. Това рано или късно ще доведе до разбиване на организацията , защото един такъв съюз има смисъл само ако защитава правата на членуващите в него сдружения и ловци, а с настоящия председател сигналите са точно противоположни. Не случайно вече няколко големи сдружения напуснаха съюза. С настоящата си позиция против протестите, той според мен направи така, че много ловци изгубиха чувството си за общност с един съюз, който не иска да ги защити. Това е самоубийствено. Все пак вчера проведох разговор с него и той заяви, че свиква управителния съвет на съюза и ще предложи да се подкрепят по-голямата част от нашите искания. Това ми дава надежда, че здравия разум ще надделее. Аз вярвам в доброто начало у човека и ако УС на НЛРС-СЛРБ наистина вземе решение в подкрепа на протестиращите сдружения, това ще бъде една голяма крачка към единението на ловците. Силно се надявам да се случи.

ВИЕ ЗА КАКВО СЕ БОРИТЕ? НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВАШЕТО СДРУЖЕНИЕ НЯМА ЗАБРАНИ ЗА ЛОВУВАНЕ СВЪРЗАНИ С АЧС

Първо – ние сме солидарни с всички наши колеги , които пострадаха от забраните за ловуване. Подкрепяме техните действия. Ще изпратим наши членове на протестите в Русе и Бяла. Не може да чакаме да пламне и нашата черга , за да започнем да действаме.

Второ – ние предлагаме решение. Не за нас , а в национален мащаб. Ние нямаме още огнище на чума по дивите свине, може би , защото сме едно от малкото сдружения, които стриктно сме изпълнявали мерките до сега , защото от самото начало сме просвещавали нашите членове за това що е АЧС и как може да ни навреди. Но в течение на времето сме осъзнали практически как може ние ловците да бъдем полезни на държавата и на базата на нашия опит предлагаме решение на държавата.

Трето – искаме да запазим чувството за общност на ловците, да не се чувстват сами и изоставени срещу държавата, псевдоеколозите, веганите и въобще всички, които се опитват да ограничат правото ни на лов. Само така ще съхраним онзи другарски дух, който от повече от век е характерен за българските ловци. Не трябва да ги оставим с чувството, че всеки трябва да се спасява самосиндикално.

Това трябваше да бъде ролята на НЛРС-СЛРБ – да вземе най-доброто от опита на другите европейски държави за ограничаване на АЧС, да го адаптира с българската действителност и да предложи на правителството мерки, които от една страна да са ефективни , а от друга да защитават традициите и интересите на българските ловци. Вместо това ръководството на НЛРС-СЛРБ или мълчаливо саботира мерките на държавата или се съгласява безропотно с всички безумия , които БАБХ предлагат.

По никакъв начин съюза не защити сдруженията, като стопанисващи дивеча, които при сега действащите заповеди на МЗХГ са силно ощетени, като следвайки инструкциите за драстично намаляване на популацията на дива свиня , не получават никакви обезщетения срещу това. При спиране на лова, в сдруженията спират да постъпват всякакви средства за ловно-стопански мероприятия. Питаме – с какво ще се възстанови популацията след ликвидиране на чумата? Или ръководството на

НЛРС-СЛРБ и за това не се е сетило?

В същото време ни разпращат едни бланки , с които да искаме по 1000 лева на капан от горските стопанства, за да строим капани. Само , че горските не знаят за това.

С една дума пращат ни за зелен хайвер.

Един съюз без мнение и позиция, който реагира единствено, когато ловците се самоорганизират за да се защитят.

Вече започвам да си мисля, че ръководството на съюза има някакъв скрит интерес от създалото се напрежение.

В СВОИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ ПРОТИВ УДЪЛЖАВАНЕТО НА СРОКОВЕТЕ ЗА ЛОВУВАНЕ ВАСИЛ ВАСИЛЕВ ИЗКАЗВАШЕ АРГУМЕНТИ, ЧЕ ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО УНИЩОЖАВАНЕ НА ПОПУЛАЦИИТЕ НА ДРУГИ ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ, КАТО СЪРНИ, ЕЛЕНИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ЛИКВИДИРА НАПЪЛНО ПОПУЛАЦИЯТА НА ДИВА СВИНЯ….

Васил Василев е горски по образование, а явно и по начин на мислене. Той няма доверие в българските ловци и в техните сдружения. Явно за него всеки ловец е бракониер.

Истината е съвсем друга. Българските ловци са изключително съвестни стопани, ясно разбиращи необходимостта от разселване и грижи за дивеча. Разбира се , че има и черни зрънца, но като цяло ловците по места знаят, какво да правят за да има достатъчно дивеч.

Прост пример. Предлагайки на ловния съвет към МЗХГ да се намали срока за ловуване на дива свиня до 31 декември, Васил Василев изтъкваше как видите ли през януари свинете били бременни и ловът би довел да изчезването на вида. И това при наличие на свръх популация от дива свиня на много места в България. Има дружини , които отстрелваха над 200 диви прасета на сезон. А дивите свине са бременни и през ноември и декември. Не може заради попълзновенията на еколозите , да се предлагат такива необмислени решения.

Ловните сдружения на базата на отстрела и таксацията сами могат да преценяват колко излета и кога да проведат, за да имат оптимална популация на всеки вид дивеч. Например, нашето сдружение „Сокол 1893“ – Пазарджик има ограничена популация на заек и ние провеждаме само един излет годишно, а преди две години дори се отказахме от излета на заек. Въпреки, че заека е разрешен от 01 октомври до 31 декември. Не сме тръгнали да предлагаме да ограничат срока за ловуване на заека. Защото има сдружения с добра популация. Те нека да си ловуват. По същия начин трябва да се действа и с дивата свиня – максимално удължен срок за ловуване – от 15. Септември до 28. Февруари , и сдруженията да преценяват според запаса , колко излета и кога да провеждат. Така отговарям на председателите , които са против лова на дива свиня през януари и февруари – ми не ловувайте бе колеги. Ваше право е.

Всъщност тя чумата като дойде, май много неща постави на мястото им. И доказа тезата ми за свръх популацията.

ВЧЕРА ЗЕМЕДЕЛСКАТА КОМИСИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ДА ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА МИНИСТЪРА ДА УДЪЛЖАВА СРОКОВЕТЕ ЗА ЛОВУВАНЕ НА ДИВА СВИНЯ ПРИ НЕОБХОДИМОСТ…

Това решение е половинчато и поставя отново ловците в зависимост от някой министър. Това е едно основно различие между предложението на Васил Василев и на Инициативния комитет . Василев от миналата година предлага удължаването на ловния сезон зависи изцяло от министъра. Това винаги ще ни поставя нас ловците в наведено положение. Може би и това е целта на сегашното ръководство на НЛРС-СЛРБ. В настоящия случай вярвам, че министър Танева с оглед епидемията от АЧС е благосклонно разположена, но я си представете един министър еколог или веган…. В отговора на предишния въпрос много подробно отговорих кое е правилното решение. Няма да се повтарям, но ще продължим да се борим за трайно , а не пожарно решаване на въпроса.

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ПРОТЕСТИТЕ- КОГА, КЪДЕ?

Аз силно се надявам, че до протести няма да се стигне. Надявам се, че МЗХГ и правителството ще се съобразят с нашите предложения , ще оценят ефективността им и положителния ефект и ще вземат правилното решение.

Ако това не се случи ще предприемем едночасови протестни действия в цялата страна. Например на 01 октомври Пазарджишките сдружения ще затворят за 1 час АМ Тракия, Велико Търновските – пътя София -Варна, Русенските – Дунав Мост, Видинските – Дунав мост 2, Пловдивските – пътя Пловдив – Асеновград , Варненските – пътя Варна-Бургас, колегите по места – важни пътни артерии. Това ще бъде предупреждение. За след това ще видим, но не изключваме и общонационален протест в София. Пак повтарям – искрено се надявам да не се стигне до там.

НЯМА ЛИ ОПАСНОСТ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ДА ЯХНАТ ПРОТЕСТИТЕ?

Нашата задача като организации ще бъде да не позволим това да се случи. Сигурно има партийни централи, които точат зъби да използват ловците за свои цели. Категорично заявявам, че няма да допуснем такова нещо. Нашите искания са свързани изцяло с правата и интересите на българските ловци и борбата с АЧС и ще пресичаме в зародиш всякакви политически попълзновения.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ….

Иска ми се да бъдат нашите предложения и заедно – МЗХГ, ИАГ, БАХБ, едрите производители на свинско месо , ловците, концесионерите на ловни участъци, всички , заинтересовани, да преборим бедствието АЧС.

Все още вярвам в здравия разум.

Мечтая си и за една единна ловна организация, която винаги да застава зад интересите на всеки свой член, зад интересите на българските ловци.

На колегите ловци пожелавам много слука.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates