Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започна приемът на заявления за ползване на отстъпка от акциза върху газьола

Бюджетът по схемата е 84 милиона лева

Започна приемът на заявления за ползване на отстъпка от акциза върху газьола. Общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие“ приемат документи до 27 септември. Бюджетът по схемата е 84 милиона лева.

Държавната помощ е насочена към секторите „Растениевъдство“ и  „Животновъдство“, като форма за поевтиняване на някои от механизираните дейности в първичното селскостопанско производство. Право на участие имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта. Според друго изискване кандидатът трябва да има и валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ или схемите за обвързано подпомагане за животни. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация призовават животновъдите да участват активно.

Точната ставка на литър гориво ще бъде определена от земеделското министерство на по-късен етап в зависимост от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Земеделските стопани с видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързаното подпомагане трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност. По данни на аграрното ведомство интересът към държавата помощ за газьола е голям и нараства всяка година. През миналата година подпомагане по нея са получили над 9 500 фермери.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates