Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нови изисквания за етикетите на бирата в Европейския съюз

До 2022 година на етикетите на продаваната в Европейския съюз бира трябва да има информация за съставките и енергийната стойност. Това гласи меморандум, подписан от Европейската комисия и асоциациите на пивоварите в Европа.

Преди да се стигне до подписването на този документ, амбициозните цели бяха приети на общо събрание на пивоварите, състояло се през юни тази година. Меморандумът цели компаниите да въведат подробното изписване на съставките и енергийната стойност, а браншовите им организации да извършват контрол и да дават отчет.

В свой коментар при подписването комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис съобщи, че потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна.

Повечето пивоварни компании и сега изписват съставките и енергийната стойност, като към днешна дата в Европейския съюз две трети от опаковките дават информация за калориите, а 4 от 5 етикета посочват използваните съставки. В тази класация България е сред лидерите, като около 98 процента от произведените у нас бири са с подробни обозначения.

Меморандумът беше подписан от 37 организации, сред които 25 национални асоциации на пивоварите, представляващи няколко стотин европейски марки пиво. Обикновено в една европейска лагер бира има около 91 процента вода, 4,2 на сто алкохол, 2,9 процента въглехидрати, 0,3 на сто белтък и 0 процента мазнини. Заради естествените си съставки пивото съдържа и 0,2 на сто фибри, 1000 микрограма на литър фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В 100 милилитра бира има 42 калории.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates