Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Изплащането на обезщетенията заради Африканската чума по свинете (АЧС) продължава по график

Изплащането на обезщетенията на стопаните в страната заради Африканската чума по свинете (АЧС) продължава по график. До момента са изплатени над 5 млн. лв. Това каза пред журналисти земеделският министър Десислава Танева в София.

Към 9 септември изплатената сума беше на обща стойност 2,229 млн. лв. Обезщетенията продължават да се изплащат.
Изплатените средства са за подадени заявления за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция на стопанствата си.

„Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват. Започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Във всяка от тези категории в момента се разписват работни екипи в БАБХ. И в трите категории стопанства ще има разписани нови и по-високи нива на биосигурност. След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба“, коментира земеделският министър и продължи:

„Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева.

По думите й от началото на месец август тази година до момента са регистрирани само шест огнища. Танева заключи, че се наблюдава намаляване на интензитета на болестта.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates