Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ГМО експеримент с комари в Бразилия завърши катастрофално

Бразилия е една от държавите, които имат сериозни проблеми с комарите, техния брой, разпространяваните от тях болести и всичко неприятно, свързано с тях. Това е и една от причините в страната постоянно да се правят опити за ограничаването на тяхната популация.

Традиционното третиране на зелени площи, което се извършва в големите градове в Европа, в южноамериканската държава на практика е неприложимо и затова преди 27 месеца учени стартират ГМО проект, който трябва да покаже как науката може да се пребори с неприятните насекоми.

Намаляването на популацията на комарите с генна модификация трябвало да се случи чрез пускането на голямо количество мъжки комари със специално отслабени гени. В тях бил вмъкнат т.нар. летален ген, като идеята била по този начин да се създаде слабо потомство и чувствително да се намали общият брой на комарите в град Якубина.

След малко повече от две години провеждане на експеримента се оказва обаче, че резултатите не са никак добри. Вместо да намалее с 85% числеността на комарите, в момента е същата, дори по-голяма.

След като ГМО комарите били пуснати се наблюдавал спад, но за 18 месеца природата възстановила първоначалните стойности. Благодарение на леталния ген в ДНК-то на "привнесените" комари в момента повечето подобни насекоми в областта го притежават. Но вместо да се получат слаби поколения комари, които да не участват в размножаването, насекомите са станали още по-устойчиви заради вмъкването на гени от кубински и мексикански популации. И сега вече трудно някой може да се наеме с прогноза как ще се развие ситуацията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates