Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ще има по-меки мерки за лов в ловностопанските райони, в които има установена АЧС

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев заяви днес на среща с ловните сдружения в страната, че ще има по-меки мерки за лов в ловностопанските райони, в които има установена АЧС. Мерките и указанията, които са за тези райони ще претърпят градация и при всяко положение ще има промяна. Ще се следват указанията на европейските ветеринари и науката, която дава напътствия по какъв начин да се извършва лова, каза Добрев.


Относно очакваното по-ранно откриване на ловния сезон, зам.-министърът коментира, че предстоят обучения на териториите на реигонални дирекции с всички председатели и секретари на ловни дружинки. „Българският ловец трябва да спазва елементарните мерки за дезинфекция, но понеже предстои групов лов, свързан с навлизане на повече ловци на ловните територии – превозните средства след напускане на ловните територии трябва да бъдат дезинфекцирани с подходящи разтвори и препарати“.
От своя страна председателят на Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС) Васил Василев коментира, че финансовата оценка трябва да бъде изготвена не само на база размера на вноската за стопанисване, защото тя като размер е рамките на около 2 млн. лв. Когато тази сума се разпредели тя не би била достатъчна да финансира всичко. „По-правилният подход е да се начертаят необходимите стъпки, това да бъде остойностено и средствата да се осигурят по линия на държавния бюджет или от други пера. В държавния бюджет до момента не е отделяно целево финансиране за борба с АЧС. Това категорично трябва да се промени“, категоричен е Василев.

На днешната среща бяха поставени и още искания от страна на ловците. Едно от тях беше да не се налагат рестрикции в зоните за сигурност около АЧС. Друго искане е да се разработят законови промени в няколко насоки. Сред тях е в Закона за защитените територии да се даде възможност за претърсване и изнасяне на трупове в резерватите и включване на НПО в регулирането на популацията в националните паркове.
Ловците споделиха, че от тях се изискват държавни мерки и очакват да има финансиране за тях. Министър Добрев коментира, че напълно подкрепя тези искания и вече са разработени групи, които ще предложат промени в закона – таксата от стопанисване, която влиза в републиканския бюджет да остава в ловните сдружения, за да може да изпълняват мерки, които държавата им налага за борба с АЧС.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates