Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Планират ново разширяване на Натура 2000

Планират ново разширяване на Натура 2000. Една от промените в Проекта на Актуализирана Национална приоритетна рамка за действие (НПРД) по Натура 2000 за периода 2014–2020 г.е обявяването на нови зони и/или промяна на границите на съществуващи зони от мрежата.
Данните към момента сочат, че изплатените помощи до месец юни тази година са над 830 млн. евро. Те са 54,79% от общата сума, отпусната за целия период, в размер на повече от 1,5 млрд. евро.

Актуализацията на рамката се прави на всеки две години, за да се прецени нейното изпълнение. Преразглеждат се приоритетите и мерките за защитените зони от Натура 2000. Актуализира се и тяхното финансиране от различните източници.
Експертите отчитат значителен напредък в изпълнението на мерките за Натура 2020 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през настоящия програмен период. Те припомнят, че за първи път в отделна мярка бяха предвидени компенсаторни плащания за земеделските стопани, които стопанисват земеделски земи в териториите от мрежата Натура 2020.
Целта на актуализацията на Натура 2000 е да се направи междинен преглед на изпълнението на рамката, като на базата на резултатите от този преглед и разработеният Документ за целите на Натура 2000 да се актуализират приоритетите и мерките за защитените зони от Натура 2000 на национално и регионално ниво, както и да се актуализира и тяхното финансиране от различните източници.

Проектът вече е публикуван на страницата на Министерството на околната среда и водите. Следва обществено обсъждане до 13 октомври. Писмени становища могат да се изпращат на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates