Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Към момента няма повишена опасност от инфлуенца

Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ д-р Георги Чобанов.

След незабавните мерки, наложени още при стартиране на заболяването у нас през 2016 година, днес ситуацията е спокойна, добави той. „В началото на месеца направихме среща с птицевъди, собственици на кокошеви и водоплаващи птици. Бе отчетено, че взетите мерки са дали резултат. Към момента в сектора няма заболяване, което да се разпространява.

Забраните за износ на продукция към други държави също отпаднаха и браншът може да търгува спокойно“, каза той. Случаи на инфлуенца няма регистрирани нито в съседните на България страни, нито в цяла Европа, коментира още д-р Георги Чобанов, но напомни, че пикът на болестта обикновено е обвързан с миграцията на птиците и търговията около празниците.

От съществено значение е да се избягва контактът между диви и домашни птици, както и фуражът с който се хранят те да няма достъп до дивите. Д-р Чобанов призова за повече информираност както на производителите, относно мерките за биосигурност, така и на потребителите. Всички регистрирани птицеферми у нас са изписани на сайта на БАБХ. Към момента няма нерегламентирани такива, а само стопанства тип „задни дворове“, които се опитват нерегламентирано да предлагат своята продукция на пазара, допълни още той.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates