Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сигнал за нехуманно умъртвяване на птици от птицеферма от служители на Агенцията по храните

Сигнал за нехуманно умъртвяване на птици от птицеферма от служители на Агенцията по храните в шуменската община Смядово, е подаден до медиите и публикуван в социалните мрежи. Акцията е заснета от охранителна камера във фермата, а клипът е разпространен в социалните мрежи от собственика на фирмата Димитър Папазов. На видеото се вижда как служител на агенцията подскача върху чувалите с птици.

"Публикувам малка част от "хуманното" умъртвяване на птиците ми/недоказано болни/ в птицеферма Смеда от ОДБХ Шумен. За тези, които не са запознати с технологията на "хуманното" убиване според европейските директиви процеса представлява химическа реакция след смесване на сух лед и вода в затворен съд, при което животните би трябвало да умрат без мъка. В клипа ясно се вижда как птиците натъпквани в бегове по 200 умират в страшна агония стъпквани от "докторите". За ситуацията съм сигнализирал всички държавни органи, медиите /БНР, БНТ, БТВ, НоваТВ/, Фондация Четири лапи, Европейския парламент, Съвета на Европа още на 11.09.2019г.", написа във фейсбук Димитър Папазов.

За "Тази сутрин" по bTV той обясни, че акцията по евтаназирането на животните е постановка от БАБХ. Собственикът подчерта, че проби от птиците са взети в петък вечерта около 20:30, което той смята за притеснително.

Резултатите на агенцията показват, че има наличие на салмонела по стените в две от халетата на фермата.

Собственикът на птицефермата предприема самоконтролни проби, които изпраща до лаборатория. По думите му резултатите за болестта са отрицателни.

Въпреки това е последвало умъртвяване на птиците. Председателят на комисията, извършваща хуманното умъртвяване, съгласно заповедта на директора на ОДБХ-Шумен - д-р Наташа Баева заяви, че проверката е извършена по всички правила.

Папазов изрази своето притеснение и от държанието на д-р Баева по време на акцията.

Директорът на ОДБХ-Шумен д-р Катя Райкинска обясни, че поведението на служителя, който тъпче чувалите с птиците е недопустимо и неприемливо. Експертът е поискал писмено обяснение от всички служители, участвали в умъртвяването.

След изпратен доклад до изпълнителния директор на БАБХ е образувано дисциплинарно производство. Райкинска заяви, че служителят от кадрите е отстранен от работа.

Директорът обясни, че установените щамове на салмонела в птицефермата са опасни за здравето на хората и животните. Освен това яйцата, произведени в обекта, са изтеглени от търговската мрежа.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates