Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

от 200 кв. км на 3 кв. км се намалява забранената зона около откритите случаи на заразени диви прасета с вируса на Африканска чума по свинете

Две са добрите новини за ловците тази седмица. Първата е,че груповият лов на дивя свиня ще бъде открит на 5 октомври. Втората новина е, че от 200 кв. км на 3 кв. км се намалява забранената зона около откритите случаи на заразени диви прасета с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), в която ще бъдат непозволени всякакви действия, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

На практика това е 60 пъти намаляване на територията, допълват експертите. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета. Ще съществува обаче понятие инфектирана зона от 200 кв. км, в която ще попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

В заповедта на министъра на земеделието са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. В лабораторията към Областната дирекция по безопасност на храните – София град съобщиха, че подобно изследване струва 12 лв и става в рамките на 24 часа. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения, се казва още в заповедта.

Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта на министъра е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates