Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

САЩ с налози върху земеделски стоки и други продукти от ЕС

Спорът между Вашингтон и Европа се води вече 15 години

Налагането на допълнителни мита върху земеделски стоки и други продукти от Европейския съюз обмислят Съединените щати. Новите ставки могат да влязат в сила още през този месец. С допълнителни 10 процента ще се облагат самолети и части за тях, а за земеделските продукти и храните ставката ще е 25%.

Митата са в резултат на решението на арбитражния съд на Световната търговска организация, според което от Брюксел години наред неправомерно са давали субсидии на европейския самолетостроител в нарушение на правилата. Спорът между Вашингтон и Европа се води вече 15 години, като и двете страни взаимно се обвиняват в едно и също – държавна помощ за конкуриращите се самолетни компании. В крайна сметка и двете страни подадоха жалби пред Световната търговска организация, която през май миналата година обяви, че и в двата случая субсидиите са били непозволени. В резултат САЩ поискаха правото да наложат мита в размер на до 100 процента върху европейски стоки на стойност 11 милиарда долара. Арбитражният съд намали сумата до 7 милиарда, но и така тя остава най-голямата, разрешена в 25-годишната история на търговската организация.

По думите на високопоставен представител на американското търговско министерство новите мита ще влязат в сила на 18 октомври тази година. Засегнати ще бъдат основно традиционни храни като италиански сирена, испански зехтин, френско вино, портокали, пшеничено брашно и маслини. Според правилата на Търговската организация новите мита ще останат в сила докато Европейският съюз не премахне субсидиите за самолетната компания и не компенсира претърпените от САЩ загуби.

В социалните мрежи американският президент определи решението на Арбитража като "голяма победа", оплаквайки се, че Европа години наред е ограбвала страната му.

От своя страна Сесилия Малмстрьом, все още търговкси комисар, нарече митата "късогледа и контрапродуктивна мярка". Затова сега Европейската комисия обмисля ответни мита за американски стоки, сред които самолетни части, видеоигри и кетчуп. Като обща сума Брюксел посочва 12 милиарда долара.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates