Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цените на пролетниците ще падат още

Цените на пролетниците ще падат още. Това прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) През август слънчогледа и царевицата са се търгували по-евтино отколкото година по-рано. При царевицата годишният спад е 6%, а при слънчогледа – 3%.

По оценки на САРА производството на царевица се очаква да варира между 3,1–3,3 млн. т. По данни на Министерството на земеделието към средата на месец септември са ожънати около 1,9 млн. т.

При слънчогледа реколтата по изчисление на САРА за 2019/20 г. е за около 1,7 млн. т. Статистиката на ресорното министерство сочи, че до средата на месец септември са прибрани 1,6 млн. т, което е около 95% от площите със слънчоглед.
Ценовата свързаност на културите също влияе, като през месец август 2018 г. цената на фуражна пшеница от място бе 314 лв./т, а през тази година – 281 лв./т.

Икономистите прогнозират, че цената на царевицата за месец октомври от място (Централна България) ще е около 265 лв./т (264 лв./т за 2018 г.). Слънчогледът (Североизточна България) ще се търгува за 525 лв./т (530 лв./т за 2018 г.)

В следващите месеци не се очаква сериозна динамика на пазарите. Факторите, които могат да доведат до размествания, са котировките на цените на петрола и състоянието на реколтата в Южното полукълбо.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates