В Италия асоциацията на земеделските производители Колдирети (Coldiretti) обяви "черна година" с почти двойно по-слаба реколта спрямо събраните 23 300 тона мед през 2018 година.

Във Франция Националният съюз на френските пчелари (Unaf) оповести, че реколтата "ще е най-лошата от години" - под 9000 тона, което е близо четири пъти под равнището през 90-те години на миналия век.

След събраните през миналата година 30 00 тона медопроизводството в Румъния, европейската шампионка в отрасъла, тази година ще е под средното за последните години (25 000) тона. Това заяви пред АФП вицепрезидентът на асоциация Ромапис (Romapis) Константин Добреску.

В Испания, която по брой кошери е преди Румъния, реколтата е на много ниско равнище от 2015 година, със спад от 5,2 процента през 2017 година и кампания 2018, неотговаряща на висотата на очакванията.

Колдирети обяснява ситуацията с необичайните климатични събития от януари до началото на септември, когато е имало множество екстремни метереологични събития в Италия (с 56 процента повече спрямо 2018 година) - градушки, бури, обилни валежи, ветрове и топлинни вълни. Френският пчеларски съюз също говори за "климатична катастрофа".

В Румъния "липсата на валежи през последните есен и зима е нанесла тежък удар на културите от рапица", което е довело до "много слабо производство на мед", твърди пчеларят Мариан Патраску.

Спадът на производството в Италия би могло да доведе до понижение на приходите със 73 милиона евро тази година, като към тях се прибавят и разходите, свързани с изхранването на пчелите.

Всички очакват подобрение на климатичните условия през идната година.

На фона на спада в производството пчеларите алармират и за опасността от големите количества мед, които се внасят от Китай. Според тях китайският мед не е чист и има добавен сироп.

В Испания пчеларите протестираха многократно, за да искат "антидъмпингови мерки" срещу вноса на евтин китайски мед. Властите планират да въведат нови изисквания за етикетите, където да се посочва например процентното съдържание на меда по страна на произход.

Във Франция на 1 януари 2020 година трябва да влезе в сила декрет, в който по ред на важност да се упоменават всички страни с дял от над 20 процента в съдържанието на съответния буркан с мед.

Заради особено горещото лято на 2018 година се наблюдава оживен интерес към пчеларството в Норвегия и Швеция, но то си остава странична дейност в тези скандинавски страни, отбелязва АФП.