Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ловци откриха 15 мъртви глигана

На зловеща находка се натъкнаха ловци край Търговище. В неделя - на втория ден след разрешението за групов отстрел на диви прасета,  авджиите са открили трупове на петнайсетина диви свине в обрасла с храсти местност между селата Върбица и Менгишево, които са на около 30 км от Търговище.

Хората предполагат, че това е нов тежък случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в региона.

Сигналът е подаден снощи в Държавното горско стопанство-Върбица, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Служители на стопанството и ловният експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов са обходили района и сигналът е потвърден. 

В момента на мястото има служители на стопанството и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ). Извършва се претърсване на целият район. 

От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция.

 В област Търговище е и последният случай на Африканска чума по свинете, обявен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) миналата седмица. Инфекцията беше установена на 3 октомври при дива свиня в гориста местност близо до кв. Кованлъка на град Търговище.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates