Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и срещу Ана Димитрова

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и срещу Ана Димитрова за това, че са представили неверни сведения, за да получат средства от еврофондове.

Двамата са обвинени, че извършили престъплението като съучастници, съобщиха от прокуратурата. Манолев действал като подбудител и помагач, а 25-годишната Димитрова – като извършител и търговец, собственик на ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова”.

Разследването по случая започна преди 5 месеца. В края на април прокуратурата повдигна обвиненията на Манолев и Димитрова. Сега от държавното обвинение са внесли делото в съда и предстои магистратите да насрочат дата за разглеждане в първо заседание.

Манолев подаде оставка през април, след като беше публикувано съвместно разследване на сайтовете “Биволъ” и “Благоевград нюз”, според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена “къща за гости”, която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания.

Плащането е одобрено от Държавен фонд “Земеделие” през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна мащабна проверка за злоупотреби със средства на Европейския съюз. Същото направи и антикорупционната комисия.

Бившият зам.-министър е подбудил и умишлено склонил Димитрова да извърши престъплението, твърдят от държавното обвинение като посочват, че той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи.

Освен това Манолев осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради “къщата за гости”, учредил правото на строеж в поземлен имот в Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Манолев дружество сумата в размер на 700 000 лв.

Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на Димитрова като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му Манолев, въпреки че се легитимирал като собственик, не е бил такъв). Установено е също, че бившият зам.-министър е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Прокуратурата твърди, че схемата започнала от май 2013 г.

Прокуратурата е установила, че от 13 май 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Ана Димитрова като извършител чрез фирмата си в съучастие с Манолев като подбудител и помагач представила неверни сведения пред няколко институции – Държавен фонд “Земеделие” – Областна дирекция в Благоевград, както и в София и пред Дирекция “Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони” и отдел “Регионална разплащателна агенция” в Благоевград.

На 13 май 2013 г. Ана Димитрова като търговец кандидатствала по мярка “Разнообразяване към неземеделски дейности” от програма “Развитие на селските райони 2007-2013”. В тази връзка подала заявление за подпомагане за “Изграждане на жилищна сграда за гости” в местността “Чинар куши”, в района на гр. Сандански. Към заявлението тя представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка–декларация за приходите от продажби по видове дейности.

В представената от Димитрова в качеството й на кандидат анкетна карта и формуляр към нея било заявено, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител. Като основание за това бил посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 1 октомври 2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9.7 дка в местността “Мездра”, в района на с. Кулата, общ. Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения, като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668.55 лв. без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50% от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.

На 30 април 2014 г., с писмо пред Държавен фонд “Земеделие” в София Ана Димитрова представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на друга фирма – “Т.А.” ЕООД. Освен това Димитрова приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт “Мелник”, въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.

Впоследствие с цел неправомерно получаване на средства от европейски фонд в заявка за плащане Димитрова в качеството й на бенефициент декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14 октомври 2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Тя приложила констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (акт образец 15) за “Изграждане на жилищна сграда за гости” в местността “Чинар куши”, който обаче не бил подписан от нея.

Освен това представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357.79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на Александър Манолев.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates