Изкупните цени на тютюна от реколта 2019 са с 10-15% по-високи спрямо миналогодишните. Тази година тютюнът от едролистната сортова група „Бърлей“ започна да се изкупува по 3.30-3.40 лв./кг. През 2018 година цената му беше 3,05 лв./кг. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ-2010).

Той уточни, че някои фермери вече са продали първите количества от новата реколта. По-високата цена се дължи на доброто качество, което е два пъти по-добро от предходната лоша стопанска година. Очакванията на производителите са за по-добри изкупни цени и на четирите сортови групи, които се отглеждат в България.

Цветан Филев призова тютюнопроизводителите да бъдат внимателни на изкупните пунктове – да следят както при тегленето на тютюна, така и при окачествяването му, за да защитят труда си. От конкуренцията между търговските оператори, която ще се получи заради по-малките количества, и на фона на по-доброто качество – тази ситуация работи в полза на българските тютюнопроизводители, обясни шефът на (НАТ-2010).

Специално в Североизточна България произведеният тютюн от четирите сортови групи се очаква да достигне около 2000 тона, което е 20% от общото количество в цялата страна.

Филев припомни, че фирмите, които имат сключени договори със стопани от този регион, са девет. По закон търговците са задължени да преведат парите на производителите до 30 дни от закупуване на тяхната продукция.

Той се надява български оператор да бъде лицензиран, за да може да изнася тютюн за китайския пазар. Интересът на Китай в този аспект е още една възможност за реализация на тютюн в Поднебесната империя. Тази ниша и липса на ориенталски тютюн в азиатската страна ще бъде запълнена евентуално ако имаме одобрен български оператор.

През 2015 г. български търговци проявиха интерес да изнасят тютюн за Китай, но поради тромави процедури за фитосанитарен контрол трябваше да се изчакат няколко години. През 2018 г. премиерите на Китай и България сложиха на трето място в двустранните си приоритети износа на български тютюн за Китай. В края на септември бяха проверени родни преработвателни предприятия, заявили интерес да изнасят в Китай. Каква оценка са им дали от тамошната генерална митническа агенция, ще стане ясно след няколко месеца.